Control judiciar în cazul polițiștilor de la IPJ Cluj acuzați de abuz în serviciu

Comisarul-şef de poliţie Mircea-Ion Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, reţinuț, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, va fi cercetat în stare de libertate sub control judiciar. Aceeași măsură a fost luată și față de actualul adjunct al șefului IPJ, comisarul șef Daniel Graur, șeful Poliției Dej, comisarul șef Marton Elek și față de șefa Serviciului Resurse Umane din IPJ Cluj.

Cei patru au fost reținuți joi seara, însă procurorii DNA nu i-au mai prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, considerând că se impune controlul judiciar. Mircea Rus comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Daniel Graur, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Paula Bob, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Marton Elek, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a declarat vineri că este exclusă implicarea politică în cazul de la IPJ Cluj, precizând că are o relaţie foarte bună cu conducerea PNL Cluj.

El a răspuns unor acuzaţii potrivit cărora problemele ar fi apărut în urma unor neînţelegeri dintre el şi filiala PNL Cluj.

„Este exclus să amestecăm aceste lucruri, să ducem aceste lucruri în zona politică. În primul rând că nu se amestecă zona politică cu tot ce înseamnă funcţionarea Poliţiei Române. În al doilea rând, nu există niciun scandal, dimpotrivă, am o relaţie foarte bună cu organizaţia Cluj, cu domnul preşedinte Daniel Buda, cu domnul primar Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi cu toţi liderii de la Cluj. Deci este o mare mizerie şi o mare minciună pe care o dezmint aici în faţa dumneavoastră”, a spus Bode.

Ministrul a precizat că fostul şef al IPJ Cluj a fost deja schimbat din funcţie, pe baza unor informaţii interne.

„Fostul inspector-şef al IPJ Cluj era pus la dispoziţie în momentul în care procurorul a dispus această măsură. Din păcate, sunt şi alţi poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu şi nu numai, instanţa se va pronunţa. Eu am spus de fiecare dată că avem două instituţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, pe care trebuie să le activăm ca anticorpi pentru tot ceea ce înseamnă sistem nefuncţional şi pe alocuri putred în Ministerul Afacerilor Interne. Am spus că este mult mai simplu să cheltuim puţin pe prevenire decât să suportăm consecinţele combaterii. Este un proces penal care îşi va urma cursul şi în funcţie de decizia instanţei, evident că şi noi vom lua măsurile care se impun. Pe datele pe care noi le-am avut în interiorul ministerului, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziţie şi schimbării din funcţie a fostului şef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii”, a afirmat Bode.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut