Contraofensiva ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata sa a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti.

În discursul său zilnic din cea de-a 200-a zi a conflictului, preşedintele Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni care „au eliberat sute de oraşe şi sate ale noastre (…) dintre care cele mai recente sunt Balaklia, Izium şi Kupiansk”.

Ucraina a anunţat că trupele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării, transmite agenţia France Presse.

„De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean”, a declarat într-un comunicat Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene.

„În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa” cu Rusia, a explicat militarul ucrainean. 

Ministerul rus al Apărării a informat despre o ”regrupare” a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov – unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă de succes – pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, recunoscută de Moscova cu două zile înainte de începerea campaniei militare în Ucraina.

”Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului”, una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul într-un comunicat.

Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse ”au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut