Continuă scandalul la Curtea de Conturi. Președintele, acuzat că împrăștie banii instituției

Scandalul de la Curtea de Conturi a ajuns într-o nouă etapă, după ce Sindicatul Auditorilor îl acuză pe președintele Mihai Busuioc că a cheltuit iunutil banii instituției și nu a negociat cu angajații Contractul colectiv de muncă.

Mihai Busuioc, președintele CCR

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) susține că la Curtea de Conturi există un ”corp de formatori interni, bine pregătiți și atestați profesional, cu pregătirea cărora instituția a investit (…) sume considerabile”, care pot să asigure pregătirea profesională a noilor auditori și a tuturor auditorilor publici externi, în domeniile în care aceștia își desfășoară activitatea. Conform sindicaliștilor, Mihai Busuioc, președintele Curții, fără să consulte sindicatul sau salariații, a renunțat ”nejustificat” corpul de formatori al instituției, și a contractat, ”pe sume impresionante, cursuri de pregătire profesională cu terții”, încălcând prevederile art. 195 din Codul Muncii. Amuzant este că aceste cursuri ar fi absolut inutile, deoarece, după cum susține SNAPER, auditorii care au participat la ele ar fi precizat că acestea ”nu sunt adaptate la specificul legislației din țara noastră și nu prea au legătură cu procedurile noastre interne”. Mai mult, sindicaliștii spun că există suspiciunea că unul dintre consilierii personali ai președintelui Busuioc, Comșa Simona ”s-ar putea afla într-un posibil conflict de interese, întrucât soțul acesteia (Comșa Radu) a avut relații contractuale (de consultanță) cu furnizorul de cursuri (Banca Mondială), din care a câștigat suma de 211.254 lei, după cum rezultă din declarația de avere a doamnei Comșa.”

Concediat pentru o posatare făcută pe Facebook

Un alt fapt semnalat este acela că, deși SNAPER ar fi solicitat negocierea unui Acord/ Contract colectiv de muncă pe unitate, președintele Mihai Busuioc ar fi refuzat să facă asta, încălcând prevederile art. 97 din Legea dialogului social. Privind acest ultim aspect, Cristian Marinescu, președintele SNAPER a declarat pentru Făclia Cluj: ”Noi am solicitat oficial, în iunie anul trecut, o întâlnire pentru negocierea Contractului colerctiv de muncă, așa cum prevede Legea dialogului social. Am implicat și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), la care este afiliat și SNAPER, astfel că domnul Bogdan Șchiop, actualul președinte al FNSA s-a întâlnit cu președintele Curții, iar acesta a spus că este de acord să se întâlnească cu sindicatul, dacă i se trimite o adresă oficială. Am făcut asta, dar adresa a rămas fără răspuns până în ziua de astăzi. Mai mult decât atât, în iulie am fost dat afară. Eram în cercetare disciplinară pentru o postare făcută pe Facebook și pentru câteva adrese trimise conducerii, în care solicitam lămuriri privind criteriile pentru care anumite persoane sunt numite cu delegare în funcții de conducere, deși nu aveau nici măcar vechimea în muncă necesară.”

Consilieri cu salarii mai mari decât ale auditorilor

Reamintim că, săptămâna trecută, SNAPER a afirmat că regulamentul Curții de Conturi a României a fost modificat ilegal, printr-o ședință de plen și nu prin lege, cu încălcarea prevederilor constituționale, iar noul regulament ar transforma CCR ”dintr-o instituție cu atribuții de control într-o instituție cu rol de îndrumare, consiliere și consultanță, și astfel se va da, practic, liber la furat”.

De asemenea, sindicaliștii susțin că noua definiție a funcției de ”auditor public extern”, îi include, ”nelegal, pe toți consilierii personali ai președintelui CCR, precum și ai celorlalți membri ai Plenului, deși aceștia nu îndeplinesc calitatea de auditor public extern”.

Sindicaliștii mai afirmă că cei ”peste 70 de salariați ai CCR, asimilați, în mod nelegal, auditorilor publici externi consumă din punct de vedere al cheltuielilor salariale un buget echivalent cu cel al unui număr de 10 Camere de Conturi”. Concret, un auditor public extern, intrat prin examen, care desfășoară activitatea de audit la Curții de Conturi ”câștigă între 6.000 și 8.400 lei, iar consilierii personali (asimilați ilegal auditorului public extern) câștigă peste 12.000 lei”, ceea ce creează ”frustrare în rândul auditorilor Curții de Conturi, cei care duc în spate toată activitatea acestei instituții”. Sindicatul a oferit și câteva exemplificări: consilierii personali Comșa Simona, Nichita Dumitru, Costel Costineanu și Ioan Hidegcuti.

Precizăm că am încercat să conatctăm Curtea de Conturi a României pentru a obține o poziție privind situația creată acolo, însă la cele două telefoane prezentate pe site-ul insituției nu răspunde nimeni.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut