Consultanţi fiscali: Trebuie protejate slujbele şi lichidităţile în economie

Măsurile fiscale pe care le vor lua autorităţile ar trebui să aibă la bază criterii esenţiale, cu impact direct asupra companiilor şi al economiei, respectiv menţinerea de lichidităţi în economie, evitarea blocajelor la plată, menţinerea locurilor de muncă, susţin reprezentanţii firmei de consultanţă Cromwell Evan Global.

„În acest context, impactul major atât asupra lichidităţilor companiilor, cât şi asupra bugetului de stat provine din valoarea taxelor şi impozitelor salariale şi a taxei pe valoarea adăugată. Reamintim una din măsurile fiscale deja implementate în trecut în materie de TVA, respectiv sistemul de TVA la încasare. În câteva cuvinte, acest sistem presupune că obligaţia de declarare şi plată TVA către bugetul de stat intervine la momentul încasării facturilor de la clienţi. Implicit, dreptul de deducere TVA în cazul achiziţiilor intervine la momentul plăţii facturilor către furnizori. Un astfel de sistem este extrem de benefic întrucât are un impact direct strict asupra cash flow-ului companiilor deoarece contravaloarea TVA din facturi nu reprezintă niciun venit şi nicio cheltuială, fiind doar o taxă datorată bugetului de stat”, explică reprezentanţii companiei. În prezent, sistemul poate fi implementat doar de IMM-urile a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 2,25 milioane lei (aproape 500.000 euro). Totuşi, afirmă ei, considerând contextul actual, extinderea posibilităţii aplicării acestui sistem la nivelul tuturor contribuabililor, persoane juridice, din România ar putea, pe de o parte, să diminueze impactul în cashflow al acestora, iar extinderea acestui sistem ar putea fi realizată fără impedimente la nivelul autorităţilor, fiind uşor de implementat, astfel încât obiectivul final să rămână continuarea încasărilor din TVA la bugetul de stat şi evitarea blocajului la nivel de companii.
” (…) considerăm că Banca Naţională a României va fi unul din actorii principali în perioada imediat următoare având o responsabilitate uriaşă nu numai în ceea ce priveşte rata dobânzii de referinţă sau valoarea monedei naţionale în raport cu alte valute, ci şi în rolul său de regulator al sistemului bancar. De asemenea, statul va trebui să crească volumul proiectelor investiţionale”, afirmă consultanţii.

Responsablitate financiară şi în mediul privat

Aceştia atrag atenţia că această perioadă nu poate fi în întregime trecută în sarcina autorităţilor ci şi mediul privat va trebui să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate financiară prin reducerea inteligentă a costurilor, managementul eficient al capitalului de lucru şi analiza investiţiilor, dar şi a politicii de dividende în special a distribuirii lor şi a politicilor de finanţare.
“Autorităţile au comunicat că sunt în căutarea unor măsuri care să reducă impactul situaţiei actuale asupra economiei. O primă măsură anunţată este amânarea la plată a taxelor şi impozitelor locale însă o astfel de măsură, în mod evident, nu poate reprezenta o soluţie pentru ceea ce se anticipează a fi impactul pe termen mediu sau scurt al situaţiei actuale”, se mai menţionează în comunicat.

Acesta semnalează că rămân totuşi neabordate impozitul pe profit, taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venit şi taxele salariale şi nu numai. O amânare sau eşalonarea la plată a unora din aceste taxe şi impozite ar putea reprezenta o soluţie sustenabilă pentru îmbunătăţirea capitalului de lucru al companiilor şi pentru evitarea blocajelor la plată şi intrarea în insolvenţă.
Cromwell Evan Global este o firmă independentă ce oferă servicii de fiscalitate şi consultanţă în afaceri înfiinţată în 2018 şi care activează pe piaţa din România şi Republica Moldova.

Articole din aceeasi categorie