Constantin Brâncuși, omagiat la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

Evenimentul intitulat „Ziua Brâncuși”, găzduit în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, o manifestare deja cu tradiție, a reunit momente lirice, muzicale și alocuțiuni despre viața, activitatea și personalitatea marelui sculptor român de talie internațională Constantin Brâncuși, alături de o expoziție de carte înscrisă în aceeași tematică. 

Cunoscutul scriitor și brâncușiolog Constantin Zărnescu, autor al volumului „Civilizația vizuală Brâncuși” (Ed. NapocaStar), a evocat cu acuratețe și respect pentru sculptorul omagiat activitatea acestuia din țară și din străinătate, tehnica aparte, identitatea sa distinctă, personalitatea de geniu, starea de om iubitor de Dumnezeu. Totodată, a punctat despre modul cum a fost receptată opera lui Brâncuși la nivel internațional, inclusiv cele mai cunoscute dintre lucrări, dar și câteva dintre prezențele feminine care i-au fost muze artistului în parcursul creației. „Constantin Brâncuși a scos spiritul din materie”, a spus Constantin Zărnescu amintind, de asemenea, faptul că, în 1939, la Philadelphia, acesta a fost considerat cel mai mare sculptor al lumii în viață.

Delia Chira, bibliotecar în cadrul Secției de Artă a BJC „Octavian Goga”, a vorbit despre expoziția pe care o putem viziona în foaierul bibliotecii, iar poetul Marius Țion a susținut un recital poetic dedicat lui Constantin Brâncuși, versuri Grigore Vieru și Costel Zăgan.

Momentele muzicale au fost aduse de Opera Vox, coordonator Ioan Vrăsmaș, soliști Maria Ștețcu/flaut, Ioan Filip Sandu/tenor, Bianca Stănescu/pian.

În cadrul expoziției putem admira diverse mărturii ale marelui Brâncuși, fotografii din timpul procesului său de creație, referințe ale unor scriitori sau jurnaliști cunoscători ai operei artistului și care au avut ocazia să-l întâlnească în atelierul său de lucru din Impasse Ronsin, Paris.

Evenimentul „Ziua Brâncuși” s-a bucurat de participarea unui număr generos de tineri elevi, alături de cadre didactice, dar și artiști plastici și muzicologi din Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut