Consiliul Județean a demarat lucrările la noul pod din Jichișu de Jos

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările având ca obiect „Construire pod pe drumul județean DJ 161D, km 2+555, în localitatea Jichișu de Jos, județul Cluj – Lucrări de intervenție în primă urgență”. De altfel, Consiliul Județean Cluj a demarat reabilitarea a nu mai puțin de cinci poduri amplasate pe mai multe drumuri județene, respectiv pe DJ 182E în localitatea Chiuiești, pe DJ 107R în Ciurila, pe DJ 161D în localitatea Jichișu de Jos, pe DJ 103L în localitatea Mănăstireni și pe DJ 161 în satul Pâglișa, comuna Dăbâca.

Actualul pod a suferit o serie de procese semnificative de degradare, atât la nivelul structurii de rezistenţă cât şi la nivelul albiei şi al malurilor cursului de apă, în urma fenomenelor hidrometeorologice deosebit de violente înregistrate în data de 16 iunie 2020. Astfel, expertiza tehnică efectuată a stabilit necesitatea construirii unui nou pod, pe același amplasament, capabil să asigure condițiile corespunzătoare de siguranță și confort pentru circulația rutieră și pietonală pe acest drum județean. În aceste condiții, după demolarea structurii podului deteriorat, se va trece la executarea noului pod. Podețul pe grinzi prefabricate din beton armat, în lungime de 5 metri și cu o lățime de 4,5 metri, a suferit o serie de degradări semnificative, în special la nivelul structurii de rezistență a infrastructurii, dar și la nivelul albiei cursului de apă, care afectează structura și funcționarea podețului. În acest context, în vederea asigurării unui trafic rutier fluent și în condiții de deplină siguranță, a fost deja construit un pod provizoriu. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.674.076 lei, acestea urmând a fi finalizate în maxim 24 de luni. „E extrem de important ca drumurile județene, cu toate elementele de infrastructură sau suprastructură, să prezinte un maxim de siguranță pentru toți cei care le tranzitează. Vom urmări îndeaproape lucrările, astfel încât termenul de execuție să fie respectat iar calitatea să fie corespunzătoare”, a afirmat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Consiliul Județean Cluj a demarat reabilitarea a nu mai puțin de cinci poduri amplasate pe mai multe drumuri județene, respectiv pe DJ 182E în localitatea Chiuiești, pe DJ 107R în Ciurila, pe DJ 161D în localitatea Jichișu de Jos, pe DJ 103L în localitatea Mănăstireni și pe DJ 161 în satul Pâglișa, comuna Dăbâca.

Investițiile se adaugă uneia similare, deja demarate de Consiliul Județean și care prevede execuția unui nou pod pe traseul DJ 108C, în localitatea Văleni din comuna Călățele. Podurile ce urmează a fi reabilitate nu au beneficiat de reparații capitale de la momentul construcției. În plus, ca urmare a fenomenelor meteo sezoniere care au provocat căderi abundente de apă într-un interval foarte scurt, podurile au suferit degradări semnificative ale structurii. În acest context, în urma expertizelor tehnice efectuate, s-a decis reconstruirea lor, de la zero. Valoarea execuției pentru toate cele cinci poduri este de 14.547.428 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean. La această sumă se mai adaugă alți 482.568 de lei asigurați tot din bugetul forului administrativ județean pentru serviciile de proiectare tehnică. „Vom construi un pod nou în Jichișu de Jos pentru ca locuitorii să aibă un acces facil la toate serviciile de care au nevoie. Siguranța este extrem de importantă, atât în ceea ce privește traficul rutier și conducătorii auto, cât și pietonii care vor folosi acest pod”, a adăugat Alin Tișe cu referire la noul pod ce va fi construit la Jichișul de Jos. Noul pod va fi construit cu un debușeu corespunzător care să asigure scurgerea apelor în regim liber de scurgere, în depline condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră și pietonală pe pod.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut