Congresul Național de Farmacie la cea de-a XIX-a ediție!

Peste 1500 de farmaciști și specialiști în domeniul sănătății s-au reunit la Cluj-Napoca pentru cel mai important eveniment al anului dedicat comunității farmaceutice din România – Congresul Național de Farmacie 2023, Ediția a XIX-a, organizat de Societatea de Științe Farmaceutice din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Ceremonia de deschidere a congresului împreună cu cele două conferințe plenare susținute de rectorul UMF, Anca Dana Buzoianu, și de invitatul special al acestei ediții, Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, a avut loc în eleganta sală a Operei Naționale Române joi seara. Tema din acest an a Congresului este „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”.

Deschiderea oficială a Congresului Național de Farmacie a dat dovadă de înaltă calitate, mai ales prin prezența unor vorbitori importanți din industrie. În prima parte a evenimentului oficial de deschidere, membrii prezidiului au susținut scurte discursuri. Cei care au vorbit au fost prof. Univ. Dr. Gianina Crișan (decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF), Prof. Emerit Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa (Președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România), Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu (Rector al Facultății de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”), Farm. Dr. Răzvan Mihai Prisada (președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – A.N.M.D.M.), prof. univ. dr. Doru Pamfil (Președintele Filialei Cluj a Academiei Române), doamna Monica Negovan, directorul Direcției pentru Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății), prof. univ. dr. Alexandru Irimie și, nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Marius Bojiță (Președintele Filialei Cluj a AOSR). Primarul Emil Boc a transmis și el un mesaj video în care a complimentat profesia de farmacist, care este o adevărată artă.

 

Răzvan Prisada: Profesia de farmacist nu este legată doar de cutia de medicamente.”

Toate discursurile au avut în comun dorința pentru recunoașterea și respectarea profesiei de farmacist, care, în prezent, nu se află în cea mai roz situație, și importanța interdisciplinarității în domeniile de sănătate, cât și evoluția tehnologică – importanța inteligenței artificiale în farmacie.

Dumitru Lupuliasa: “Deși de ceva timp declarăm că profesia de farmacist se află la răscruce, astăzi vrem, putem și trebuie să demonstrăm că suntem o forță care poate depăși greutățile de moment ale profesiei prin faptul că dispunem de multe instrumente pentru a fi învingători. În primul rând, dispunem de voință. Dispunem de dorința de a ne fi reinventat de fiecare dată, abordând noi arii de expertiză care să se încadreze în realitatea progresului tehnologic, abordând, de asemenea, dezvoltarea personală. Nu în ultimul rând, dispunem de excelență, pe care o premiem an de an în programe devenite deja tradiționale. Lăsați farmaciile să facă mai mult! Lăsați farmaciștii să facă mai mult! În aceste zile ale congresului vom profita de oportunitatea de a ne celebra realizările, dar și de a ne face cunoscută valoarea și mai ales potențialul suplimentar în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate.”

În aceeași notă, Răzvan Prisada a declarat urgența și necesitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește modul în care privim profesia de farmacist: “Întâlnirea noastră de astăzi ne găsește într-un moment nu foarte bun al farmaciei românești. Momentul acesta ni se datorează într-o oarecare măsură și nouă. Primul pas pentru a rezolva problema este să o recunoaștem, să o înțelegem. Profesia de farmacist nu este legată doar de cutia de medicamente.”

De asemenea, devenirea și evoluția farmaciștilor au fost subiecte abordate în toate discursurile, deoarece tema congresului este evoluția – de la tradiție la interdisciplinaritate. Un discurs emoționant, care a fost însoțit de multe aplauze și care a tratat acest subiect al schimbării, este discursul domnului Marius Bojiță: “Trăim o epocă a devenirii, când zilnic ne confruntăm cu ape, uneori tulburi, ale aceluiași fluviu – timpul. Ceea ce ieri era evident, azi devine problematic, o noutate de ultimă oră se perimează în zile sau săptămâni. (…) Profesia noastră este clădită pe tradiție, pe temelia unui trecut încercat și totdeauna făcut cu trudă, cu sacrificii și uneori udat cu lacrimi. Dar această tradiție a dus și la acumularea de înțelepciune, care a constituit temelia unei noi dezvoltări, unor noi valențe, ce conferă și asigură continuitate și permanență. Speranța să vă călăuzească, că cei mai frumoși ani vor fi anii care vor veni, și bucurați-vă de prieteni, căci viața fără prieteni este ca un copac fără flori. Fiți buni de câte ori se poate, și întotdeauna se poate. Și dacă soarele a dispărut de pe cerul vieții, nu plângeți, căci lacrimile vă vor împiedica să vedeți stelele. Vă doresc să aveți fericire în truda voastră zilnică, în planurile de viitor, în familie și societate, iar în călătoriile pe care le veți face, să vă bucurați de prieteni și colegi adevărați, să aveți parte de cele mai frumoase priveliști care vin după cel mai dificil urcuș.”

În încheierea evenimentului, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu a susținut o conferință plenară despre individualizarea terapiei medicamentoase, iar Andreas Bender a vorbit despre Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane.

Prof. Univ. Dr. Marius Bojiță: Este foarte important ca farmaciile să înceapă din ce în ce mai mult să introducă inteligența artificială în activitatea lor zilnică.”

Prof. Univ. Dr. Marius Bojiță, fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu,” ne-a oferit câteva detalii despre cea de-a XIX-a ediție a Congresului Național de Farmacie și a vorbit despre contribuția acestui eveniment la dezvoltarea profesională a farmaciștilor și specialiștilor din domeniul sănătății din România.

Cum a fost aleasă tema „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială” pentru această ediție a congresului și ce semnificație are aceasta pentru comunitatea farmaceutică din România?

„Tema a fost stabilită de către Societatea de Științe Farmaceutice din România în urmă cu aproape un an. Pornind de la faptul că IT-ul cucerește din ce în ce mai mult teren în diferite domenii, nu se putea ca Societatea de Științe Farmaceutice să nu fie receptivă. Prin urmare, este foarte important ca farmaciile să înceapă din ce în ce mai mult să introducă inteligența artificială în activitatea lor zilnică. Totuși, oricât de mult ar pătrunde inteligența artificială în domeniul farmaceutic, farmacistul rămâne cel care trebuie să comunice cu pacientul și el este cel care trebuie să înțeleagă suferința acestuia.”

Ce ne puteți spune despre invitații și participanții la această ediție a Congresului?

„Există cadre didactice, profesori universitari din toată țara, din București, Iași, Timișoara, Târgu-Mureș, și de semnalizat prezența cadrelor didactice de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. Este de remarcat prezența unor foarte mulți tineri cercetători cu comunicări din activitatea lor de cercetare în laboratoarele facultăților sau cu secțiuni poster.”

Care este importanța organizării acestui congres în Cluj ?

„Acest congres, al XIX-a al Societății de Științe Farmaceutice, este al treilea care se ține în Cluj, iar primul congres al Științelor Farmaceutice s-a ținut în Cluj în 1994. Aceea a fost prima dată când un Congres s-a ținut în provincie și nu în București. Apoi s-a mai ținut și în alte părți, la Iași, la Târgu-Mureș, tocmai pentru că se vrea ca toate centrele universitare să fie racordate la acest eveniment important. De fiecare dată s-au stabilit anumite direcții pentru profesia de farmacist și viitorul acestei profesii. S-a mai discutat și despre rolul farmacistului care nu mai este acela de a prepara medicamente, căci industria domină cu produse tipizate sectorul terapeutic. Astfel, ponderea farmacistului s-a deplasat înspre a comunica, el trebuie să consilieze pacientul. Tot în acest an mai sunt și 75 de ani de când în Cluj există Facultatea de Farmacie independentă în limba română.”

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut