Congresul Mondial Evreiesc salută legea ce prevede studierea Holocaustului şi Istoriei Evreilor în şcolile din România

Congresul Mondial Evreiesc (WJC) salută noua lege românească ce prevede introducerea de programe educaţionale privind Holocaustul şi Istoria Evreilor în liceele din întreaga ţară, promulgată joi.

„WJC este optimist că o lege introdusă de reprezentanţii minorităţilor evreiască şi germană în Parlamentul României, care impune studierea Holocaustului şi a istoriei evreieşti în toate liceele din ţară, îi va ajuta pe cetăţeni să dezvolte o mai bună înţelegere a acestei perioade înfricoşătoare, precum şi a pericolelor antisemitismului şi a altor forme de ură rasială şi religioasă”, a declarat preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder, citat pe site-ul instituţiei.

WJC îi salută pe parlamentarii care au promovat legea – deputaţii Silviu Vexler şi Ovidiu Ganţ, precum şi pe liderii principalelor partide politice şi fracţiuni parlamentare care au susţinut-o: deputatul Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat), senatorul Sorin Cîmpeanu (Partidul Naţional Liberal), senatorul Anca Dragu (Uniunea Salvaţi România), deputatul Kelemen Hunor (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) şi deputatul Varujan Pambuccian (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale).

„Punem bazele viitorului nostru comun, un cadru modern prin care tinerii pot învăţa şi înţelege ce s-a întâmplat în trecut ca parte centrală în formarea lor ca cetăţeni. Educaţia şi înţelegerea sunt cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a cultiva democraţia şi libertatea şi pentru a combate antisemitismul, intoleranţa şi extremismul”, a declarat Vexler, care este şi preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, conform aceleiaşi surse.

„Educaţia obligatorie privind Holocaustul este un pas important în confruntarea tardivă a României cu trecutul său şi o recunoaştere a rolului pe care l-a jucat în distrugerea propriilor cetăţeni evrei şi a evreilor din părţile Uniunii Sovietice ocupate de forţele româneşti. România, care a găzduit cândva una dintre cele mai mari şi mai vibrante comunităţi evreieşti din Europa, are responsabilitatea de a-şi educa cetăţenii şi de a juca un rol activ în lupta împotriva antisemitismului. Toate guvernele, dar mai ales cele din ceea ce a fost odată epicentrul Shoah (Holocaustului), trebuie să acorde prioritate acestei lupte. Ele trebuie să dezvolte strategii naţionale cuprinzătoare pentru a combate această ură letală milenară – iar educaţia despre Holocaust este un pas crucial”, a adăugat Lauder.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, ce prevede introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional. Actul normativ stipulează că această disciplină şcolară va fi introdusă începând cu anul şcolar 2023-2024.

Legea mai prevede instituirea şi acordarea premiului „Constantin Karadja”. Diplomat şi om de litere român, acesta a depus o muncă curajoasă în anii Holocaustului pentru a salva mii de evrei de la deportare şi moarte, nesocotind instrucţiunile primite de la superiorii săi, consemnează articolul publicat pe site-ul WJC.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut