Congres de Esperanto la Gherla

Municipiul Gherla a găzduit zilele trecute un eveniment important cu caracter internațional, ce mai rar are loc într-un orășel de provincie. Având în vedere că în localitate de 22 de ani funcționează un curs de esperanto sub conducerea doamnei profesoare Mariana Berariu, pentru a doua oară în ultimii 5 ani s-a organizat un Congres de Esperanto, desfășurat în sala de conferințe a Fundației Culturale „Teka”.

La această manifestare au participat 35 de invitați din țară și 3 oaspeți din Ungaria, de unde au mai fost prezenți specialiști în domeniu și la celelalte ediții ale congresului. Sala de conferințe a fost dotată cu aparatura adecvată desfășurării în bune condiții a activităților planificate.

Cu prilejul întâlnirii de la Gherla, Congresul EAR și-a ales noul comitet. Noul președinte EAR este doamna profesor universitar Mariana Pitar. Tot cu acest prilej a avut loc ședința ILEI (Liga internațională a profesorilor de esperanto). Președintele Ligii din România, domnul Mihai Trifoi, a organizat un curs de esperanto la care au participat 25 de invitați.

În cadrul simpozionului au fost susținute prelegeri instructive, după care a urmat un program cultural, unde s-a prezentat o scenetă în limba esperanto, primită cu multă căldură de participanți.

Recent, Aurora Bute, vicepreședinta EAR, a participat la Congresul Mondial de Esperanto, care s-a desfășurat în Canada, la Montreal, unde fost aleasă în comitetul Asociației Universale de Esperanto, răspunzând de activitățile culturale din Europa. În cadrul lucrărilor congresului de la Gherla a prezentat un material power point cu aspecte referitoare la congresul mondial, expunere primită cu interes de cei aflați în sală.

În cadrul Congresului de Esperanto de la Gherla a avut loc și o lansare de carte. Este vorba de un Dicționar român-esperanto editat sub coordonarea doamnelor profesoare Mariana Pitar și Florica Popa.

Amfitrionul evenimentului de la Gherla a fost prof. Mariana Berariu, care a făcut totul ca invitații să se simtă bine, oaspeții congresului efectuând vizite în instituțiile de învățământ și culturale din localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut