Conferințele Academiei Române: Prof. univ. Mircea DUMITRU – Ce poate face filosofia?

Seria conferințelor CONEXIUNI ale Academiei Române continuă cu pledoaria prof. univ. Mircea Dumitru, președintele Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, pentru reconsiderarea pozitivă a rolului pe care filosofia îl poate juca în societatea actuală, „extrem de puternic influențată de tehnologie, în condițiile în care studiul filosofiei și formarea umanistă par a nu-și mai găsi locul”.

„În cadrul conferinței «Ce poate face filosofia? Ce pot face filosofii?» profesorul demonstrează că dezvoltarea științei moderne nu anulează educația umanistă, iar cunoașterea și accesul la informație vor rămâne întotdeauna instrumente de adaptare la realitatea înconjurătoare. În filosofia contemporană, analiza relației dintre știință și studiul domeniilor umaniste și-a găsit adepți și opozanți deopotrivă. Profesorul Mircea Dumitru pledează pentru un echilibru, generat de faptul că știința nu ne oferă toate răspunsurile căutate, iar emoțiile, empatia, subiectivitatea umană, dimensiunile morale nu pot fi determinate prin calcule și formule. Fără cunoașterea valorilor umane și fără repere estetice asupra creației din diferite domenii este aproape imposibilă înțelegerea devenirii individuale, a tradiției culturale multimilenare și a evoluției omenirii până astăzi. Astfel filosofia și știința, ca două fațete esențialmente interconectate ale aceleiași lumi, trebuie integrate în realitate și studiate ca dimensiuni ale adaptării continue” – informează Academia Română.

Prof. univ. Mircea Dumitru este membru corespondent al Academiei Române, profesor de filosofie al Universității din București, specialist în filosofia limbajului, logică filosofică și filosofia minții. Din 2021 deține funcțiile de președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române și director al Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“. Este doctor în filosofie la Tulane University (New Orleans, Louisiana) și al Universității din București. În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost ministru al Educației și Cercetării Științifice. Președinte al European Society of Analytic Philosophy (2011-2014), președinte al International Institute of Philosophy (2017-2021) și președinte al Balkan Universities Association (2019-2021), prof. Mircea Dumitru este membru al Academia Europaea din anul 2019. A primit premiul „Mircea Florian“ al Academiei Române în 2001, iar în anul 2021 statul francez i-a oferit distincția „Officier de l’Ordre du Merit“.

* * *

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române – constituie un proiect „menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală”. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, „cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ” – precizează Academia Română.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut