Conferințele Academiei Române: Acad. ION POP – Momentul „Echinox“

În cadrul conferințelor CONEXIUNI ale Academiei Române, conferința profesorului Ion Pop este dedicată revistei „Echinox“, „un reper al literaturii române din secolul XX”.

Apărută la Cluj-Napoca în intervalul de destindere ideologică al anilor ’60 și coordonată pentru o perioadă de prof. Ion Pop, revista „Echinox“ a oferit prilejul reunirii unui grup de filologi care promovau un concept poetic neomodernist, bazat pe estetizarea expresiei.

Deși gruparea literară constituită în jurul revistei nu a avut o doctrină programatică, grupul s-a detașat prin rigoarea estetică menținută în textele publicate, prin accentul pus pe echilibru și pe dimensiunea transcendentă a universului poetic, prin analiza critică regăsită în paginile tipărite, în dorința de a iniția o construcție culturală viabilă, care se bucura de o oarecare libertate de creație în plin regim comunist.

La mai bine de 50 de ani de la constituire, grupul Echinox manifestă aceeași solidaritate la nivel spiritual, neîngrădită de vârstele diferite ale membrilor, bazată pe încrederea în cultură și în puterea scrisului, care și-a pus amprenta pe evoluția revistei în reflectarea fenomenului literar românesc.

***

Membru corespondent al Academiei Române, critic literar, poet, scriitor și traducător, Ion Pop a fost profesor al Facultății de Litere, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca începând cu anul 1967. Studiul despre Avangardismul poetic românesc i-a conferit titlul de doctor în filologie al universității, în 1971.

A fost asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III (1973-1976) și director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993). A publicat peste 30 de volume de versuri și eseuri. Poemele sale au fost traduse în volume, antologii şi reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Serbia, SUA.

Remarcabil cercetător al fenomenului poetic din secolul XX, prof. Ion Pop a realizat studii despre curente şi tendințe în literatura română din perspectivă europeană, avangarda românească, neomodernismul poetic al anilor ’60 și poezia anilor ’80. Este autor al unor monografii dedicate poeziei lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ilarie Voronca și Gellu Naum.

Numele său va rămâne definitiv legat de istoria revistei „Echinox“, al cărei redactor-șef a fost în perioada 1969-1973 și director, între anii 1973-1983. Profesorul Ion Pop este unul dintre spiritele critice care a asigurat menținerea exigențelor esteticului și a valorilor poetice moderne în paginile revistei.

A fost recompensat cu premiul „B. P. Hasdeu“ al Academiei Române în anul 1985 și de cinci ori cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică literară, scrieri și publicistică. În anul 2012 a primit Premiul Național pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Național pentru merit în grad de Ofițer, iar în 2001 Ministerul Culturii din Franța i-a conferit ordinul „Les Palmes Académiques“.

***

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române constituie „un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală”. Gândite cu un grad sporit de accesibilitate și destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de „a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ”.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut