Conferință: Turism gastronomic sustenabil în Transilvania

Zeci de antreprenori, reprezentanți ai agențiilor de turism, proprietari de restaurante, bucătari, profesori, cercetători și studenți cu specializări din domeniile turismului vor discuta joi, 23 mai, la Cluj-Napoca, despre gastronomia locală și despre bune practici în turismul gastronomic din Transilvania și din străinătate.

Evenimentul este organizat de Slow Food Turda, în parteneriat cu: UBB – Facultatea de Istorie și Filosofie, Slow Food în România, Crama La Salina, Slow Food Cluj Transilvania, Slow Food Țara Bârsei, Asociația „My Transylvania”, Slow Food Sibiu, Clubul Gastronomic Transilvan, Viscri 32 și Comunitatea Slow Food Viscri. Invitați de marcă din țară și din străinătate vor vorbi despre metode sustenabile în serviciile HoReCa, dar vor aborda și teme sensibile privind turismul rural, moștenirea gastronomică și conservarea ei, managementul unei afaceri în turismul sustenabil, precum și despre gastronomia locală și vinurile Transilvaniei, zona viticolă ISSA. Turda este reprezentată de Marta Pozsonyi, care va prezenta conceptul Centrului Comunitar Gastronomic Turda, proiect finanțat de Timișoreana prin programul „Cinstim Binele”, respectiv de  Adrian Madar, administratorul Sarea în bucate / Crama la Salina și Salina Equines, care va prezenta povestea afacerii ca un pachet întreg de turism eno-gastronomic și de agrement.

„Un moment special al conferinței este dedicat autoarei Rosemary Barron, food traveler din Anglia, o colaboratoare apropiată a Slow Food Turda, care va împărtăși impresii din călătoriile culinare și experiențele sale pline de aromele Greciei, unde a înființat prima școală de gătit tradițional, cu mulți ani în urmă, în Santorini. În același timp va spune participanților de ce sunt atât de importante pentru turiștii străini peisajele și aromele locale din Transilvania, regiune de care s-a îndrăgostit de la prima vizită. în urmă cu 14 ani. Profitând de prezența doamnei Rosemary Barron la Turda, Slow Food Turda organizează prima cină festivă din acest sezon, în filigoria Cramei la Salina, sâmbătă, 25 mai, eveniment ce va avea ca temă gastronomia grecească combinată cu povestea și gustul vinurilor ISSA” – precizează Marta Pozsonyi, director de programe Slow Food Turda. Potrivit acesteia, fondurile provenite din vânzarea biletelor de participare vor fi folosite pentru susținerea proiectelor de educație culinară derulate de asociație, pentru copii.

Deschiderea oficială a conferinței de la Cluj-Napoca va avea loc joi, 23 mai, ora 10:00, în Aula Ferdinand I a Institutului de Istorie. Între temele abordate: „Gastronomia în cultura antică” (conf. dr. Molnár Kovács Zsolt, UBB, Facultatea de Istorie și Filosofie); „Turistul flămând. Călătorul ardelean și experiența culinară occidentală” (lect. dr. Fehér Andrea, UBB, Facultatea de Istorie și Filosofie); „Mâncarea bună este turism bun. Cultura gastronomică din sudul Transilvaniei” (Cristian Cismaru, Asociația „My Transylvania” și Slow Food Sibiu); „Povestea gastronomiei transilvănene, de ce contează” (Chef Oana Coantă, Bistro de L’Arte Brașov și Slow Food Țara Bârsei); „Valorificarea turistică a potențialului gastronomic din Regiunea Nord-Vest” (conf. Valentin Toader, UBB, Facultatea de Business și Marius Lazin, expert tehnic Turism – ADR Nord-Vest).

M. T.

Articole din aceeasi categorie