Conferință | Proiectul „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural”, la final

Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca a găzduit joi, 19 mai, Conferința de finalizare a proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România) și NUDA AS (Norvegia) și a fost finanțat prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Cu ocazia evenimentului, au luat cuvântul Tudor Sălăgean, managerul instituției, Cristian Micu, manager proiect, Radu Comes, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Hakon Iversen de la NUDA AS și Mioara Sântioan, restaurator, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Prin acest proiect, noi am vrut să îi punem împreună pe cei pentru care viitorul este mai aproape și pe aceia care aduc din trecut bunurile culturale pe care le administrăm”, a subliniat Tudor Sălăgean.

„Ne-am gândit să facem o expoziție care să împace atât necesitățile pieselor de patrimoniu care trebuie să rămână în colecțiile muzeului pentru foarte multe sute de ani și, de asemenea să oferim publicului posibilitatea de a vedea o colecție întreagă și unitară de icoane provenite dintr-o anumită zonă”, a precizat Cristian Micu.

Inovația pe care proiectul o aduce constă în faptul că, utilizând mijloacele tehnologiei moderne de scanare 3D și transpunere în realitatea virtuală, publicul poate vedea icoanele restaurate îndeaproape, lucru altfel imposibil, întrucât, în realitate, acestea nu pot fi atinse.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut