Conferința Episcopilor din România: Înaintea fiecărei celebrări, preotul și ministranții să-și dezinfecteze mâinile

Conferința Episcopilor din România (CER), „respectând deciziile autorităților, privitoare la numărul maxim de participanți la evenimente desfășurate în spații închise”, recomandă parohiilor să se organizeze pentru a facilita participarea credincioșilor „în mod eșalonat” la Sfintele Liturghii și la alte activități parohiale, „iar acolo unde este necesar, preoții să suplimentele numărul de Liturghii și/ sau să caute alte soluții”.

De asemeni, parohiile și comunitățile religioase sunt încurajate să folosească mijloacele de comunicare socială pentru a păstra comuniunea în rugăciune cu credincioșii și să-i informeze pe credincioși de posibilitățile pe care le au pentru a trăi, chiar dacă într-o manieră mediată, „dimensiunea comunitară a vieții de credință”.

„Încurajăm parohiile, congregațiile religioase, asociațiile de laici care desfășoară activități social-caritative, să-i ajute pe cei aflați în nevoie, în această perioadă, pe vârstnici, persoanele bolnave, singure, care nu pot ieși din casele lor. Preluând îndemnul Papei Francisc, îi încurajăm pe preoți să răspundă cu grijă paternă solicitării bolnavilor și familiilor lor, administrându-le sacramentele acelora care le cer. Asta înseamnă și asumarea responsabilității prezenței constante în mijlocul comunității păstorite, evitându-se călătoriile” – a transmis CER.

Totodată, Conferința Episcopilor din România atenționează că, pentru a reduce riscul răspândirii infecției, în biserici și capele trebuie dezinfectate suprafețele atinse frecvent. De asemeni, „în sacristii trebuie să existe dezinfectant: înaintea fiecărei celebrări, nu numai preotul, dar și ministranții și sacristanii trebuie să-și dezinfecteze mâinile, mai ales în vederea momentului împărtășaniei, când preoții trebuie să fie foarte atenți”. Cât privește concelebrarea, preoților li se recomandă împărtășania „per intinctionem”.

„Insistăm ca toate persoanele care s-au întors în țară din zonele afectate de Covid-19 să colaboreze cu autoritățile și să respecte indicațiile pe care le primesc în ce privește regimul de carantină sau autoizolare. De asemenea, îi rugăm pe toți – laici, persoane consacrate, preoți – să respecte măsurile de prevenție recomandate sau impuse de autorități, și să se informeze numai din surse oficiale, în ce privește epidemia cu Coronavirus” – se spune în mesajul CER.

Totodată, Episcopii Catolici din România îndeamnă la rugăciune pentru toți cei afectați de acest virus, pentru familiile lor, cadrele medicale și personalul din instituțiile care sunt implicate în combaterea epidemiei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie