Conferința Consiliului Național al Rectorilor, la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) găzduiește, în perioada 25 – 27 iunie, conferința Consiliului Național al Rectorilor (CNR).

Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 25 iunie, de la ora 18:00, în Aula Magna a UBB, ceremonia și mesajele Administrației Prezidențiale, ministrului Educației și ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării urmând a fi transmise public pe conturile de Facebook și Youtube ale UBB. Ceremonia de deschidere va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri asociate mesajelor transmise.

Lucrările vor continua sâmbătă, 26 iunie, în Aula Magna a UBB, cu sesiuni de lucru pe teme specifice și relații instituționale. Între temele specifice, anunțate: începerea anului universitar 2021-2022; bunele practici privind admiterea și susținerea lucrărilor de licență/ master/ doctorat în anul universitar 2020-2021, cu implicații pentru anul universitar 2021-2022; misiunile universității/ rankinguri academice/ sisteme de evaluare-acreditare academică; diverse. În ceea ce privește relațiile instituționale, vor fi organizate sesiuni de discuții/ analiză privind: adaptarea legislației/ PNRR/ analiza criteriilor CNATDCU/ finanțare/ masteratul didactic/ diverse (CNR – Ministerul Educației și consiliile asociate – CEMU, CNATDCU, CNFIS, CNSPIS etc.); Universitățile în sistemul național de CDI/ PNRR/ programele și strategia națională de CDI/ Open science/ diverse (CNR – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și consiliile asociate); evaluare/ acreditare/ diverse (CNR – ARACIS – ANC); Analiza misiunii universității moderne/ diverse (CNR – Curtea de Conturi a României); diverse.

Ultima zi a conferinței va fi dedicată întâlnirilor consorțiilor universitare și vizitării unor unități academice ale UBB.

„Eu văd această conferință CNR sub tema «Mediul academic după pandemie – Rolul autonomiei universitare/ libertății academice în noua etapă!». Este un eveniment important, în care rectorii universităților din țară și reprezentanții organizațiilor studențești se întâlnesc cu autoritățile ministeriale și cu instituții importante pentru mediul academic pentru a analiza și stabili modul în care va începe și se va derula anul universitar 2021-2022, cum am trecut și ce am învățat din pandemie și cum putem stimula și proteja mediul academic din România pentru a fi performant, asigurând astfel competitivitate țării și bunăstare oamenilor. Nu în ultimul rând, în consonanță cu alte acțiuni europene și internaționale – Magna Carta Universitatum și Declarația GUILD asupra libertății academice -, voi propune colegilor o discuție pentru reafirmarea publică a nevoii de a proteja autonomia universitară/ libertatea academică, acum când unii nu o înțeleg adecvat, iar în multe societăți mai puțin democratice, mulți îi forțează limitele”, afirmă rectorul UBB și președintele CNR, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut