Concursul național pentru elevi cu deficiențe de vedere, organizat la Cluj-Napoca

La Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca se desfășoară, sub egida Ministerului Educației, în perioada 4-7 mai, Concursul național pentru elevii cu deficiențe de vedere, dedicat elevilor cu dizabilități vizuale din clasele a VIII-a și a XII-a din cele 7 școli cu specific din țară: Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Sf. Maria” Arad, Liceul Tehnlogic Special „Regina Elisabeta” București, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Tg. Frumos.

Concursul are echivalent de olimpiadă și este înscris în Calendarul Competițiilor Internaționale pe Discipline Școlare, Sportive și Proiecte Educative desfășurate în România și în străinătate. Competiția include probe scrise la Limba și literatura Română, Matematică, Limba Engleză și TIC – clasa a VIII-a, respectiv Limba și literatura română, Istorie, Limba Engleză și TIC – clasa a XII-a. Pentru fiecare disciplină/ clasă participă câte un reprezentant al fiecărei școli cu specific pentru elevi cu deficiențe de vedere. În paralel cu probele teoretice se va desfășura și concursul de „citire corectă și rapidă Braille”, susținut și de Asociația Nevăzătorilor.

În aceeași perioadă, liceul clujean va organiza și câteva activități care fac parte din proiectul „Acces la performanță” – susținut în parteneriat cu Asociația Another Way și cofinanțat de Consiliul Județean Cluj -, dedicat elevilor și cadrelor didactice care participă la Concursul național pentru elevii cu deficiențe de vedere. Proiectul urmărește „valorificarea cunoștințelor elevilor cu dizabilități vizuale, creșterea încrederii, facilitarea interacțiunii, schimbul de bune practici, sensibilizarea membrilor comunității cu privire la aptitudinile intelectuale și creative ale persoanelor cu dizabilități”.

Festivitatea de premiere a concursului va avea loc vineri, 6 mai, de la ora 18:00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, unde se va vernisa și expoziția cu lucrările câștigătoare de la concursul de artă plastică „InspirArt”. Expoziția va cuprinde și lucrări și obiecte de artă realizate, în diferite tehnici, de elevii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut