Concluziile trase de liberalii clujeni în urma dezbaterii moțiunii lui Florin Cîțu

Moțiunea „România Liberală” cu care Florin Cîțu candidează la șefia PNL a fost dezbătută, vineri seara, de liberalii clujeni în cadrul Comitetului Director Județean. Premierul nu a fost însă prezent la Cluj pentru a le prezenta liberalilor clujeni programul cu care vrea să câștige cea mai importantă funcție din partid. PNL Cluj este una dintre filialele care și-au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu la Congresul PNL. Probabil că în acest context premierul a apreciat că nu se mai impune să se afle printre liberalii clujeni pentru a-i convinge să-l voteze la șefia partidului.

La finalul reuniunii, liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda a transmis că șansa ca formațiunea liberală să devină una unită din punct de vedere ideologic și concentrată pe rezultate politice și administrative o reprezintă alegerea premierului Florin Cîțu în funcția de președinte al PNL.

 

„PNL poate și trebuie să ghideze societatea românească în viitor, dar pentru a putea face acest lucru are nevoie să fie, la rândul său, ghidat de o viziune complet limpede, aceea de a desăvârși tranziția postcomunistă și de a readuce țara în rândul statelor dezvoltate ale Uniunii Europene. Acest lucru poate fi realizat doar de premierul Florin Cîțu, în calitate de președinte al PNL, alături de o echipă executivă a partidului, formată din oameni profesioniști, competenți și integri.

Prin moțiunea sa, premierul Florin Cîțu trasează direcțiile și prioritățile guvernării care aparține PNL, și deschide o dezbatere asupra liberalismului într-o lume într-o continuă schimbare.

Abordarea liberală are datoria de a se adresa unei societăți românești care, la rândul ei, a suferit transformări profunde în ultimele decenii”, a spus liderul liberalilor clujeni.

Daniel Buda susține că misiunea guvernării liberale în următorii ani constă în recuperarea decalajelor față de lumea dezvoltată și pregătirea României pentru organizarea și funcționarea societății viitoare.

„Astăzi aproape 1/4 din populația României trăiește în diaspora, iar demografia a suferit schimbări profunde în raport cu momentul Revoluției din decembrie 1989. S-a schimbat semnificativ și raportul dintre rural și urban. Restanțele față de țările dezvoltate continuă să fie mari. Incoerența și lipsa de viziune a politicilor guvernamentale a făcut ca efortul de modernizare să nu țină pasul cu schimbările din lume.

România are de înfruntat concomitent două provocări. Prima se referă la procesul de modernizare, în sensul recuperării decalajelor față de lumea dezvoltată, prin: funcționarea unei economii capitaliste, un stat responsabil, o calitate a vieții comparabilă cu cea din țările dezvoltate (înțelegând prin aceasta sisteme de sănătate, de educație, de infrastructură compatibile). Aceasta este misiunea guvernării noastre în următorii ani.

Totodată, guvernarea trebuie să gestioneze concomitent procese mult mai impredictibile și complexe, respectiv pregătirea României pentru organizarea și funcționarea societății viitoare. În acest sens, trebuie să răspundem mai multor provocări și întrebări, respectiv: cum se compatibilizează economia românească cu economia care se bazează pe cunoaștere, cum pregătește sistemul de educație noi generații care trebuie să se adapteze unei asemenea economii, cum pregătim infrastructura pentru a răspunde problemelor legate de mediu etc”, a spus liberalul Clujean.

 

Daniel Buda a arătat că România este astăzi în situația de a avea un președinte și un Guvern care împărtășesc aceeași viziune de dezvoltare a României și care își asumă obiective comune pe termen mediu și lung. „Din acest motiv, parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis este unul central în acțiunile pe care premierul Florin Cîțu și le propune în calitate de viitor președinte al PNL. Acest parteneriat va fi garanția unei dezvoltări consecvente și durabile a țării pentru următorii ani și un vector de stabilitate politică”, a menționat Daniel Buda, arătând că în 25 septembrie, cu ocazia Congresului PNL, sprijinul oferit de organizația PNL Cluj domnului Florin Cîțu va duce partidul spre o nouă etapă, spre un PNL unit ideologic și concentrat pe rezultate.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut