Concluzii ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății: Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj funcționează, practic, într-un pod, fără autorizații și ieșire de incendiu

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (ICUTR) funcționează, pe hârtie, într-un “pod neamenajat”, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă şi fără să aibă autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu. Aceasta este concluzia unui raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății în urma unei inspecții la unitatea medicală din Cluj.

Urmare a dispoziției ministrului Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, în perioada 20-24 iunie 2022 o echipă mixtă de control, a Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică Județeană Alba, a efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca.

Inspectorii au constatat, cu surprindere, că unitatea medicală funcționează practic, din 2002 și până în prezent, într-un… pod. Asta pentru că nimeni nu s-a gândit să schimbe destinația spațiului inițial, în secţii de spitalizare cu paturi. În plus, controlul a mai scos în evidență că Institutul nu dispune de o ieşire în caz de urgenţă şi nici nu are autorizaţie de securitate la incendiu. De asemenea, s-a constatat că unitatea funcționează într-un spațiu inadecvat și s-a cerut relocarea acesteia, până la finalul anului 2024, într-unul nou, care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale, conform legislației în vigoare.

În baza concluziilor Corpului de Control, la institut se va înființa o comisie administrativă care să cerceteze cauzele care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile.

De asemenea, comisia va evidenția și cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile.

În timpul în care echipa mixtă de control se găsea în perioada de elaborare a raportului de control, conducerea ICUTR a trimis o adresă Ministerului Sănătății prin care solicita avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ, în acord cu cele rezultate din documentele puse la dispoziţia comisiei mixte de control de către reprezentanţii ICUTR Cluj-Napoca.

Verificarea investiţiilor pentru perioada 2000–2022 a indicat faptul că procedurile de achiziţii au fost licitaţii deschise şi într-o măsură mai mică proceduri simplificate. Aceste proceduri s-au desfăşurat online cu respectarea legislației în vigoare privind achizițiile publice.

În ultimii 20 de ani, la institutul din Cluj-Napoca s-au efectuat peste 2000 de transplanturi renale, cu o medie de peste 130 de astfel interveniții lunar, ICUTR Cluj-Napoca fiind una dintre cele mai experimentate unități medicale din țară în acest domeniu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut