Concertul de deschidere a Toamnei Muzicale Clujene 2023 – Fall into Classic

Toamna Muzicală Clujeană, unul dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale din România, promite o ediție de excepție în anul 2023, cu un concert de deschidere de neuitat. Programat pentru vineri, 13 octombrie 2023, la ora 19, în frumosul cadru al Colegiului Academic din Cluj-Napoca, concertul va fi dirijat de talentatul maestru Gregory Vajda și va aduce pe scenă Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În această seară specială, solistul invitat va fi virtuozul violoncelist Valentin Răduțiu. Sub titlul generic „Fall into Classic”, acest eveniment marcant al Toamnei Muzicale Clujene va oferi melomanilor oportunitatea de a se delecta cu un program muzical variat și emoționant, alcătuit din compoziții semnate de Johannes Brahms, Ernest Bloch și Béla Bartók.

Programul serii

Programul serii va debuta cu „Uvertura tragică, op. 81” de Johannes Brahms, o lucrare impresionantă compusă în 1880. Numele operei sugerează caracterul său tumultuos și dramatic, contrastând cu alte creații ale compozitorului, cum ar fi Uvertura Festivalului Academic. Cu toate acestea, nu există un program specific în spatele acestei uverturi, Brahms afirmând că „una râde, cealaltă plânge.”

„Schelomo: rapsodie ebraică pentru violoncel şi orchestră” de Ernest Bloch va continua seara muzicală. Compozitorul elvețian-american Ernest Bloch este cunoscut pentru contribuția sa la muzica evreiască și pentru creațiile sale bogate și expresive. „Schelomo” închide Ciclul Ebraic și reprezintă o interpretare personală a lui Bloch cu privire la muzica evreiască. Violoncelul solo din această lucrare este înfățișarea regelui Solomon, iar orchestra reprezintă lumea din jurul său, precum și experiențele sale de viață.

În încheierea serii, publicul va fi cucerit de „Mandarinul miraculos, pantomimă într-un act, op. 19” de Béla Bartók. Inițial concepută ca un balet pantomimă, această compoziție a stârnit un scandal major la premiera sa în 1926 și a fost ulterior interzisă din motive morale. Cu toate acestea, lucrarea a fost reînviată sub forma unei suite de concert, păstrând aproape două treimi din muzica pantomimei originale.

Maestrul Gregory Vajda, muzician de renume internațional

Gregory Vajda este un dirijor și compozitor de renume, originar din Budapesta, Ungaria. El a fost numit directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Huntsville, Alabama, în 2011, și ulterior, în 2022, a devenit dirijorul principal al Orchestrei Simfonice „Savaria” din Szombathely, Ungaria. Cu o carieră impresionantă, Vajda a fost recunoscut pe plan internațional pentru contribuțiile sale semnificative la lumea muzicii. Gregory Vajda a fost numit Artist în rezidență al ansamblului de muzică nouă „Ars nova” din Franța pentru perioada 2021-2023. Această poziție reprezintă o recunoaștere a contribuției sale la promovarea muzicii contemporane. De asemenea, este director artistic al ansamblului de muzică nouă UMZE din Ungaria și este directorul de programe al Fundației de Muzică Contemporană „Péter Eötvös” din Budapesta. Dirijorul a colaborat cu numeroase orchestre de prestigiu din întreaga lume, inclusiv Opera din Atlanta, Orchestra Simfonică din Baltimore, Ensemble Intercontemporain, Opera de Stat din Hamburg și multe altele. A avut apariții la festivaluri de renume, cum ar fi „Mostly Mozart” de la Lincoln Center din New York și Festivalul de la Salzburg și a realizat înregistrări pentru case de discuri precum ECM, BMC (Budapest Music Center) și Hungaroton Classics, contribuind astfel la promovarea muzicii contemporane.

Gregory Vajda este un muzician de renume internațional, cu o carieră impresionantă și cu o contribuție semnificativă la promovarea muzicii contemporane. El revine cu bucurie la Filarmonica de Stat „Transilvania” și va aduce o notă de excelentă și inovație la concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene 2023.

Violoncelistul Valentin Răduțiu, unul dintre cei mai talentați violonceliști ai timpurilor noastre

Valentin Răduțiu este un violoncelist de excepție născut la München, Germania. El este recunoscut ca unul dintre cei mai talentați violonceliști ai timpurilor noastre și s-a evidențiat printr-o carieră muzicală impresionantă. Valentin Răduțiu a început să studieze violoncelul de la o vârstă fragedă, primind primele lecții de la tatăl său la vârsta de șase ani. Mai târziu, el a continuat studiile la instituții de prestigiu din Salzburg, Viena și Berlin, avându-i ca profesori pe Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Violoncelistul a obținut numeroase premii și distincții la competiții naționale și internaționale, inclusiv premiul I la Concursul Internațional Karl Davidov din Riga. În 2011, el a fost distins cu Premiul Muzical al German Business, unul dintre cele mai importante premii pentru tinerii muzicieni în devenire din Germania. De asemenea, a avut colaborări cu orchestre de prestigiu, cum ar fi Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Symphonieorchester a MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonicii George Enescu și multe altele. El a cântat pe scene celebre din întreaga lume, cum ar fi Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin și Ateneul Român din București.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut