Concert de orgă, de Crăciun, cu participarea armenilor, la Gherla

Atmosfera Crăciunului se face simțită mai ales în lăcașurile de cult, dar pe  lângă obișnuitele slujbe religioase mai au loc și diferite evenimente culturale, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, 18 decembrie 2021, în Biserica Romano-Catolică (Franciscană) de pe strada Bobâlna, din municipiul Gherla.

Acolo, creștinii care au asistat la slujba oficiată în limba română de preotul paroh Küsmödi Attila au avut parte și de un reușit concert de orgă, susținut de Molnár Árpád, dirijorul corurilor din bisericile romano-catolice și armenești din localitate. Acesta a interpretat cele opt piese muzicale inspirate de sărbătorea Crăciunului la orga marca Angster József, unul dintre cele mai renumite ateliere de construcție orgă din Estul Europei și care a fost complet reabilitată, aflată fiind în stare nouă în urma amplelor lucrări de renovare a frumosului lăcaș de cult, resfințit la începutul lunii octombrie din acest an. Orga are o vechime de 121 de ani, datând din anul 1900, și a rezistat cu brio de-a lungul timpului.

Din repertoriul concertului de sâmbătă seară au făcut parte piese binecunoscute, aflate și pe afișul unor renumite instituții muzicale din lume, filarmonici sau opere, chiar de aceea a fost mare onoare pentru melomanii gherleni să fie părtași la un astfel de eveniment. Un mare număr de creștini aflați în băncile bisericii au avut ocazia să asculte piesele Siciliano, de John Alcock, Pastorale, de Charles Wesley, Pastorale, de Domenico Zipoli, Passacaglia in d-moll, de Dietrich Buxtehude, Praeludium & fuge in e –moll și Preludium & fuge in G-dur, de Johann Sebastian Bach, Ciaccona in f-moll, de Johann Pachelbel și Trumpet tune, de David  N. Johnson. Am asistat la un adevărat regal muzical, gustat din plin de auditoriul din care au făcut parte și mulți armeni.

La sfârșitul concertului, creștinii gherleni au aplaudat frenetic evoluția la orgă a muzicianului clujean Molnár Árpád, care acum câțiva ani a prezentat un astfel de concert și în Catedrala Armano-Catolică din centrul orașului. De asemenea, preotul paroh Küsmödi Attila a prezentat și programul slujbelor de Crăciun și Anul Nou, oficiate în Catedrala Armeano-Catolică.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut