Concert extraordinar de jazz la Sala Radio: Ramona Horvath & Nicolas Rageau – ”Impresii de călătorie în jazz: Enescu, Ellington, Ravel”

Ramona Horvath (pian) și Nicolas Rageau (contrabas) susțin marți, 14 septembrie, de la ora 19, la Sala Radio, concertul „Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”, cu dorința de a pune în oglindă influențele muzicii impresioniste (clasice moderne) în jazz, dar și influența jazzului în creația compozitorilor de muzică clasică.

Concertul din Cluj-Napoca are loc în cadrul unui turneu organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, a Primăriei Cluj-Napoca, este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, se află sub patronajul Festivalului ”George Enescu”, și va fi urmat de un work-shop la Liceul de muzică ”Sigismund Toduță” – unde de anul acesta se deschide catedra de jazz -, și de concerte Brașov, Focșani și București.

Ramona Horvath, considerată ca “unul dintre cei mai originali pianiști din Paris” (Jazz Hot), pianistă cu „muzicalitate maximă, tehnică impecabilă și tușeu de catifea” (Jazz Magazine), concertează pe diferite scene franceze și europene, în cluburi, săli de concert și în cadrul unor festivaluri din Austria (Sala Radio ORF, Bosendorfer Hall), Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Spania sau Ungaria. Absolventă a Conservatorului de Muzică din București, apoi elevă și parteneră de scenă a marelui pianist Jancy Korossy, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în principal în afara României (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia), Ramona Horvath este în prezent unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz, cu un variat repertoriu muzical. Stabilită la Paris, și-a lansat în Franța, la celebra casa „Black & Blue”, trei albume în nume propriu, în trio, quartet și duo, care s-au bucurat de succes în presa de specialitate, cel mai recent disc fiind „Le Sucrier Velours”, în duo, alături de contrabasistul francez Nicolas Rageau.

Nicolas Rageau, contrabasist parizian cu o intensă activitate internațională, a colaborat cu nume mari ale jazzului, precum Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Alain Jean-Marie, Valery Ponomarev, Peter Bernstein, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel Graillier, George Brown, Oliver Johnson, Frank Gant sau Sara Lazarus. Stabilit la New York în perioada 1994-2000, a creeat împreună cu saxofonistul Grant Stewart un quartet franco-american, alături de care efectuează numeroase turnee în Europa. În 2006 a înregistrat, în aceeași formulă, discul „Made In France”, iar în 2013 a scos un nou disc în nume propriu „La Complainte De La Tour Eiffel” (alături de pianistul Alain Jean-Marie și bateristul Philippe Soirat). El este prezent în diverse festivaluri, atât în Franța, cât și în Spania, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, România, Sainte-Lucie sau Canada. De câțiva ani colaborează cu pianista Ramona Horvath, alături de care concertează regulat, în diferite formații. Alături de ea a înregistrat trei albume „XS Bird” – în trio, „Lotus Blossom” – în quartet și „Le Sucrier Velours” – în duo.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut