Concediu și indemnizație pentru carantină

Inspecția Muncii atenționează angajatorii și angajații că au obligația să ia măsurile care se impun pentru prevenirea infectării cu COVID – 19.

Angajatorii au obligația de a prelucra angajații / lucrătorii asupra principalelor măsuri necesare: * spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool * utilizarea măștilor de protecție de persoanele bolnave * evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute * evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate * acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut * dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.

Angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale şi măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nici o situație, obligații financiare pentru angajați.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în O.U.G. nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare. Inspecția Muncii afirmă că va verifica modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare.

Inspecția Muncii nu va întrerupe activitatea de comunicare și relații cu publicul, dar recomandă publicului să evite deplasările care nu sunt obligatorii și să se limiteze la cele strict necesare. Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice și juridice sunt disponibile mijloace de comunicare indicate pe site-ul Inspecției Muncii: https://www.inspectiamuncii.ro/buletin-informativ, https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari, iar pentru inspectoratele teritoriale de muncă, la adresa: https://www.inspectiamuncii.ro/contact.

Articole din aceeasi categorie