Concedieri în construcții, angajări în comerț și scumpiri masive peste tot

Managerii din economia românească prognozează că următoarele trei luni vor fi marcate de scumpri semnificative în toate sectoarele economice.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în luna octombrie de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei. De asemenea, se estimează o relativă stabilitate a numărului de angajați, dar și o creștere accentuată a preţurilor produselor industriale.

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei, urmată și de o diminuare moderată a numărului de salariaţi. Și în acest sector se anticipează o creștere accentuată a prețului lucrăriulor de construcții.

Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat că următoarele trei luni vor fi marcate de o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată. Angajatorii prognozează pentru perioada imnediat următoare o creștere moderată a numărului de salariaţi, dar și o creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va fi relativ stabilă în următoarele trei luni, tendință care se va regăsi și în privința numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor crește.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia este realizată această anchetă, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut