Comunitatea #OMasăCaldă este #ÎnStareDeBine

Încă din primele zile de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, Asociația O Masă Caldă s-a implicat activ, prin prezența voluntarilor de la Satu Mare la punctele vamale de trecere a refugiaților și pregătind hrană gătită pentru refugiații care tranzitau gara CFR din Cluj-Napoca.

Conflictul armat din Ucraina a ajuns în comunitatea #omasacalda încă din primele zile, ne-a dat peste cap planurile pentru 2022, ne-a schimbat viețile și ne-a mobilizat într-un fel special, care ne surprinde zilnic, chiar dacă după mai bine de 6 săptămâni ai zice că nimic nu ne-ar mai putea surprinde. Pentru a acoperi nevoia de hrană a acestei noi categorii de beneficiari ai programului O Masă Caldă, ne-am extins munca și a crescut nevoia de implicare financiară a organizației, astfel că, lansarea apelului de granturi rapide anunțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Kaufland România, a venit la momentul potrivit. Din fericire, proiectul depus a fost declarat câștigător pentru o finanțare de 74.990 lei, cu ajutorul căreia ne vom onora promisiunea nefăcută de a ajuta refugiații cu o masă caldă” – declară președintele asociației, Raimonda Boian.

Potrivit acesteia, numărul estimat de mese calde este de 1000 pe săptămână, la Cluj-Napoca și Satu Mare.

Bucătăria mobilă a asociației s-a dovedit de un real folos pentru a asigura nevoia de hrană caldă a refugiaților care traversau frontiera pe la Halmeu, unde voluntarii asociației au fost prezenți de la început, asigurând necesarul de hrană la solicitarea autorităților, evitând aglomerarea și risipa. La Cluj-Napoca, pe măsură ce numărul refugiaților care tranzitau gara a crescut de la câteva zeci/zi, la câteva sute, pregătirea hranei în bucătăria comunitară s-a dovedit o soluție ineficientă, astfel că, împreună cu administrația gării și Politia Transporturi, s-a amenajat un centru de tranzit pentru refugiați, care constă în spațiu de servit masa, loc de joacă pentru copii și loc de odihnă între două trenuri, punct de prim ajutor, dar și o bucătărie de campanie și un depozit pentru produsele de care asociația are nevoie la pregătirea meselor calde și a pachetelor cu hrană rece.

Toate aceste activități s-au desfășurat și se vor desfășura atât timp cât este necesar, pe lângă activitatea curentă, de a asigura o masă caldă beneficiarilor din orașele în care ne desfășurăm activitatea, astfel că, dacă până la acest moment aveam o siguranță financiară, urâtul război ne-a adus în situația de a ne îndrepta și spre depunerea de proiecte” – precizează Raimonda Boian.

Proiectul „Masă caldă și asistență pentru refugiații din Cluj-Napoca și Satu Mare”, derulat de Asociația O Masă Caldă, este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Asociația O Masă Caldă se implică activ, din 2013, în comunitățile locale din Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău și Adjud, promovând „spiritul de a face bine, de a ajuta aproapele, fără a privi la etnia, vârsta, condiția materială a beneficiarilor”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut