Comuna Sânmărtin, pe drumul dezvoltării

De foarte mulţi ani nu am mai umblat prin satele comunei Sânmărtin, chiar de aceea am rămas plăcut surprins de realizările edilitar-gospodăreşti din aşezarea de pe Câmpie. Auzisem de unele realizări de pe acele meleaguri, dar zilele trecute m-am convins la faţa locului de schimbările radicale petrecute în ultimii ani.

Chiar şi sediul Primăriei arată ca la oraş, este o plăcere să intri acolo şi, mai ales, să vezi atmosfera de lucru caracteristică oamenilor inimoşi, dornici de a face multe lucruri bune în  slujba cetăţenilor. Primarul comunei, Ioan Fărtan, cu amabilitatea-i cunoscută, ne-a pus la dispoziţie toate datele referitoare la investiţiile planificate pe anul 2020.

Două mari probleme îi preocupă pe edilii comunei: introducerea apei potabile din sursa Gilău în satele Diviciorii Mari, Măhal, Târgşor şi Sânmărtin (proiect aflat în faza de licitaţie) şi reabilitarea drumurilor de pe raza celor opt localităţi componente, înţelegând aici şi reciclarea şi asfaltarea uliţelor din centrul de comună. După spusele primarului este vorba de 12 kilometri de carosabil, ceea ce necesită un volum mare de muncă. În cursul anului trecut, din venituri proprii s-au modernizat 4 kilometri de drumuri comunale, iar în satul Sâmboieni este pregătită deja o porţiune de 1,5 km. de drum. Se fac mari eforturi şi pentru demararea lucrărilor la canalizare, proiectul fiind depus la Ministerul Dezvoltării.

Edilul-şef al comunei Sânmărtin a vorbit şi despre reabilitarea sediilor căminelor culturale din Sânmărtin (o clădire nouă, cu 450 de locuri), Diviciorii Mari, Cutca, Ceaba şi Sâmboieni. Pentru tineretul din Sânmărtin, la marginea satului, pe spaţiul fostei baze sportive s-a amenajat un miniteren de fotbal cu gazon artificial şi instalaţie nocturnă (acum 30 de  ani localnicii nici în vis nu se gândeau la aşa ceva!). Am mai reţinut modernizarea iluminatului public în toate cele opt localităţi componente, ceea ce uşurează mult circulaţia rutieră şi pietonală pe timpul nopţii. Dacă pe raza comunei în ultima perioadă a scăzut numărul infracţiunilor comise după lăsarea întunericului, aceasta se explică şi prin aceste măsuri organizatorice.

Fiindcă ne găsim în plină iarnă, edilii comunei au depus un proiect pentru procurarea unui tractor cu lamă, dotat cu freză şi solniţă, pentru curăţirea drumurilor. În momentul deplasării noastre am văzut zăpadă doar pe crestele dealurilor din împrejurimi, dar grijulii cum sunt, gospodarii din Sânmărtin vor să fie pregătiţi pentru orice intervenţie în caz de ninsoare. În dotarea Primăriei, momentan se află un buldoexcavator cu lamă, însă în acest sezon rece nu prea a avut ocazia să iasă pe  drumurile comunale. Iarna încă ne poate oferi surprize neplăcute…

Cunoscând priorităţile acestui an, la Sânmărtin urmează o perioadă lungă de proiecte, vise îndrăzneţe şi planificări pe măsură.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie