Comuna Baciu a rămas fără primar

Comuna Baciu a rămas fără primar după ce prefectul Ioan Aurel Cherecheș a emis ordinul de încetare a mandatului lui Ioan Florin Mureşan deoarece a fost declarat incompatibil printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Ioan Florin Mureşan a fost găsit în 2015, de ANI, în incompatibilitate, însă acesta a contestat în instanţă raportul inspectorilor de integritate.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012-18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003’’, preciza ANI în 2015. Florin Mureşan a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj însă instanţa i-a respins acţiunea. Primarul a făcut recurs la hotărârea instanţei clujene iar miercuri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat defintiv în această cauză: Respinge recursul declarat de reclamantul Mureşan Ioan Florin împotriva sentinţei nr. 72 din 21 decembrie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2018’’, se arată în decizia Înaltei Curţi. În schimb, instanţa i-a admis primarului cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Chiar dacă primarul Mureşan a obţinut admiterea cererii privind sesizarea Curţii Constituţionale, hotărârea judecătorească privind starea de incompatibilitate, fiind definitivă, a trebuit să fie pusă în aplicare. Astfel, vineri, prefectul Ioan Aurel Chereceș a emis ordinul prin care s-a constatat încetarea mandatului primarului comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan. În acest context, viceprimarul comunei va asigura interimatul până la alegerile locale din iunie 2020 sau până la organizarea de alegeri anticipate. În prezent, alte trei comune din județul Cluj nu au primar. Comuna Râșca a rămas fără edil încă din 2016 din cauză că Ioan Morar, reales la alegerile din luna mai din acel an, a fost destituit pentru că avea o condamnare penală pentru abuz în serviciu. Și comunele Cornești și Băișoara au rămas fără primar. Edilul din Cornești, Dorel Julean a decedat în noiembrie 2017 iar Minodora Luca, primar la Băișoara din 1996, s-a stins din viață în ianuarie 2018.

C.P.

Articole din aceeasi categorie