Compensarea la facturile de energie rămâne până în primăvară

Schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători.

„Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie”, a spus Virgil Popescu, care a mai afirmat că bugetul schemei de compensare estimat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie este de 16 miliarde de lei.

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească.”, a spus ministrul, citat de Agerpres. Virgil Popescu nu a precizat dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie.

Ministrul a mai afirmat că a fost depăşit procentull de 70% din gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale, în care există în prezent peste 2,14 miliarde metri cubi, iar înmagazinarea nu va fi oprită, pentru a se ajunge la procentul de  80% la data de 1 noiembrie. De asemenea, el a mai spus că va exista o producţie mai mare cu circa 900.000 de tone de cărbune anul acesta, ceea ce va duce la o producţie suplimentară de energie electrică, furnizată de Complexul Energetic Oltenia.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut