Companiile anticipează creşteri salariale de 5% în 2022

Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate şi viaţă, ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul pandemiei.

Rezultatele studiului Total Remuneration Survey, realizat de Mercer Marsh Benefits, arată că, în ultimii 3 ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă şi maşina de serviciu, primele trei beneficii acordate de companii, s-au redus, în timp ce asigurările de viaţă şi de sănătate au crescut ca pondere.
Companiile anticipează o creştere salarială medie de 5% atât pentru anul în curs, cât şi pentru 2022, iar cel mai important salt este în retail şi în industria auto (
de 6%). Anticipaţiile relevă că majorările salariale pot fi accelerate de angajaţi prin migrarea de la companie la companie, pe aceeaşi poziţie.

Domeniile cu cele mai bune salarii

În Top 3 industrii care îşi plătesc angajaţii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România, se află: farma (plus 30% faţă de salariul mediu), IT (plus 17%) şi producţie& agricultură (plus 13%).
Totodată, în funcţie de tipul departamentului cu salariul mediu cel mai bun, angajaţii din IT sunt în top cu un plus de 28% faţă de medie. De asemenea, angajaţii din zona analizei de date sunt cel mai bine plătiţi (plus 45% faţă de salariul mediu din România şi cu 10% mai mult decât angajaţii din zona de programare IT), în timp ce salariaţii care se ocupă de management de proiect beneficiază de salarii cu 22% mai mari decât media naţională. A treia poziţie în topul salariilor în funcţie de departamente o ocupă angajaţii din zona Corporate Affairs şi Finance (7% peste salariul mediu).

Cei mai bine plătiți angajați

Din perspectiva analizei pe tipuri de joburi, există următoarele ierarhii: * poziţii de bază – Operator transport (62.000 lei/an, venit brut), Contact Center (74.500 lei/an, venit brut), Electrician / mentenanţă (79.000 lei/an, venit brut) * specialişti – Specialist în Marketing Digital, cu experienţă 1-3 ani (115.712 lei/an, venit brut), Specialist în Producţie & Îmbunătăţire procese, cu experienţă 5 – 7 ani (145.608 lei/an, venit brut), Business Intelligence (222.919 lei/an, venit brut), Agile Coach Specialist (305.167 lei/an, venit brut).
Pe poziţiile din zona middle management, cele mai bine plătite posturi sunt: Manager – Centru de distribuţie (185.169 lei/an, brut), Manager – HR Business Partner (215.532 lei/an, brut), Manager – Finance Business Partner (248.845 lei/an, brut) şi Manager – Quality Assurance Engineering (289.530 lei/an, brut).
Privind primele şi bonusurile, 69% dintre companii acordă prime/bonusuri de Crăciun, în timp ce 60% acordă beneficii cu ocazia Paştelui, 34% dintre organizaţii acordă beneficii pentru transport, valoarea anuală medie / angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuală medie a primei de Crăciun este de 530 de lei, iar cea de Paşte este 386 de lei.
Şi din perspectiva numărului de zile de concediu, companiile au politici diferite. Astfel, industriile care acordă un număr peste medie a zilelor de concediu de odihnă sunt: automotive, IT, Farma (25 zile/an), producţie, bunuri de consum, agricultură (24 zile/an).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut