Companii clujene, în topul celor mai atractive investiții pe Bursă

Companiile din energie și cele din industria financiară vor fi cei mai importanți plătitori de dividende de la Bursa de Valori București, se arată într-o analiză realizată de experții companiei de brokeraj Goldring.

În studiu se estimează că OMV Petrom, Romgaz, Conpet și BRD – Groupe Société Générale ar putea să plătească investitorilor care au încredere în acțiunile lor cele mai mari dividende dintre firmele incluse în indicele BET al Bursei de Valori București. De asemenea, compania clujeană Transilvania Broker de Asigurare, Nuclearelectrica și Transelectrica ar putea completa acest clasament.

În studiu se estimeză pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componența indicelui BET de 7%. Spre comparație, la finalul lunii mai al anului trecut randamentul mediu brut al societăților din BET era de aproximativ 6%. Așadar, investitorii ar putea avea în față un an 2023 atractiv din punctul de vedere al dividendelor, lucru datorat rezultatelor obținute de companiile din energie, unde criza din domeniu a contribuit la creșterea profitabilității în anul 2022.

Conform ultimelor rezultate financiare raportate, la finalul primelor trei trimestre din 2022, sectorul energetic și de utilități, de la nivelul indicelui BET, a marcat o creștere a rezultatului net de 286%.

Patru din cei șase emitenți cu randamente atractive, de peste 10%, activează în sectorul energetic. Este vorba despre OMV Petrom – cu 15,6%, Romgaz – cu 12,9%, Conpet – cu 10,6% și Nuclearelectrica – cu 10,0%. În ceea ce privește instituțiile bancare, analiștii Goldring estimează randamente brute de 5,4% pentru Banca Transilvania, respectiv de 10,1% pentru BRD. Comparativ cu dividendele distribuite din rezultatul aferent anului 2021, analiștii Goldring anticipează creșterea valorii dividendului, ce li se cuvine acționarilor, cu 7,47% în cazul BRD.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut