Companie membră a unui grup austriac, sancționată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a amendat trei companii şi un broker de asigurări cu peste 15 milioane de lei, pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa asigurărilor de aviaţie din România.

Companiile sancţionate cu o sumă totală de 15.120.582 lei sunt Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig şi brokerul de asigurări Aon România. Companiile au recunoscut încălcarea Legii concurenţei şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii, astfel: Aon România – 343.731 lei, Generali S.p.A. UK Branch – 8.163.743 lei, Generali România – 1.892.846 lei şi Omniasig – 4.720.262 lei. Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, sancțiunea este pusă în aplicare de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar amenzile reprezintă venituri la bugetul de stat.
„În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. şi Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au înţeles şi au intrat într-un acord de cooperare ce viza piaţa asigurărilor de aviaţie pentru clienţii mari din România. Practic, prin realizarea acestui acord, companiile şi-au împărţit clienţii mari în patru licitaţii organizate de aceştia (Romatsa, Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” – CNAB şi Romaero), în acest fel eliminând concurenţa dintre ele”, se menţionează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.
Aon România, parte din grupul Aon, este un broker de asigurări şi consultant în materie de management al riscurilor, specializat în intermedierea riscurilor complexe, precum cele aferente industriei de aviaţie. Generali S.p.A. UK Branch este o sucursală a grupului Generali, prezentă pe piaţa londoneză a asigurărilor şi reasigurărilor de aviaţie, iar Generali România, parte a aceluiaşi grup, este o companie de asigurare şi reasigurare prezentă pe piaţa din România. Omniasig este o companie locală de asigurare şi reasigurare, membră a grupului Vienna Insurance Group.
Reamintim că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care împart pieţele.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut