Companiile clujene au dominat tranzacțiile bursiere în 2021

În anul 2021, Bursa de Valori București a avut o evoluție pozitivă, la care au contribuit și companiile clujene listate la Bursă, acestea ocupând poziții de vârf în topurile tranzacțiilor bursiere.

Valoarea totală tranzacționată cu acțiuni pe piața principală a Bursa de Valori București (BVB) a fost de 11,08 miliarde lei în 2021, numărul tranzacțiilor crescând cu circa 36%, valoarea medie a fiecărei tranzacții cu acțiuni fiind de aproximativ 11.000 lei, în 2021.

Horea Ciorcilă, președintele Consiliului de Aministrație al Băncii Transilvania

La 31 decembrie 2021, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania, care deține o pondere de circa 21% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Teraplast (companie controlată de omul de afaceri clujean Dorel Goia) și Romgaz.

Banca Transilvania (BT) a fost înființată în 1993, la Cluj-Napoca, de 46 de antreprenori, cu un capital de 2 milioane de dolari. În 1997, BT a devenit prima bancă listată la BVB, pentru ca, în 2003, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să intre în acționariatul BT ca acționar semnificativ (15% din acțiuni), iar în 2009, Bank of Ciprus să achiziționeze 9,7% din titlurile BT, prin tranzacții pe BVB. De-a lungul timpului, BT a achiziționat mai multe bănci (Volksbank, Bancpost, Idea::Bank) și a devenit, împreună cu BERD, principalul acționar al băncii Victoriabank din Republica Moldova. BT este inclusă în indicele BET de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB.

Firmă clujeană de IT, în vârful Sistemului Multilateral de Tranzacționare

În 2021, la BVB au fost derulate 320.000 de tranzacții cu acțiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), în valoare de aproximativ 1,22 miliarde lei, prima poziție în topul tranzacțiilor fiind ocupată de o companie clujeană de IT.

Arobs Transilvania Software se situează pe primul loc în topul emitenților după valoarea tranzacționată, cu o pondere de 9% din valoarea totală tranzacționată pe SMT. Pe locurile doi și trei se află Safetech Innovations și IHUNT Technology Import-Export, cu ponderi de 7,42%, respectiv 6,58% din valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni pe SMT. Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, primii trei emitenți cumulează 23% din valoarea tranzacționată pe SMT și aproximativ 24% din numărul tranzacțiilor realizate în 2021. Din totalul celor 266 de companii care au efectuat tranzacții pe SMT în 2021, primele 20 au cumulat 74% din valoarea totală tranzacționată.

Voicu Oprean, fondator Arobs

Compania clujeană AROBS a debutat pe piața SMT a BVB, ca urmare a plasamentului privat derulat în octombrie 2021, prin care compania a vândut 54.697.494 acțiuni noi nominative, ordinare, dematerializate și a atras 74,2 milioane lei de la investitori. Acțiunile au fost subscrise la un preț de 1,357 lei per acțiune. AROBS, înființată în 1998 la Cluj-Napoca de Voicu Oprean, este un dezvoltator de soluții sofware automotive, IoT, travel & hospitality, life sciences, enterprise solutions. Compania are sediul central în Cluj-Napoca și birouri în mai multe orașe din țară și străinătate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut