Comisarul eșuat al Ungariei ar putea deveni președinte al țării

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, l-ar putea nominaliza pe eurodeputatul şi fostul ministru al justiţiei Laszlo Trocsanyi pentru a-i succede lui Janos Ader ca preşedinte al ţării, în 2022, a relatat cotidianul ungar Nepszava, citând surse din Fidesz care au dorit să li se păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt al guvernului a afirmat că acesta „nu comentează informaţii din presă”, iar biroul de presă al Fidesz nu a răspuns deocamdată.

Janos Ader, vechi membru al formaţiunii conservatoare de dreapta a premierului Viktor Orban, a fost un aliat ferm al premierului de la alegerea sa în 2012 ca preşedinte al ţării, în care are un rol predominant ceremonial. Mandatul său expiră în mai 2022.

Politician de carieră, Ader i-a asigurat lui Orban un sprijin ferm, cu unele mici excepţii legate de o parte din reformele controversate iniţiate de acesta în ultimii nouă ani.

În ce-l priveşte, Trocsanyi (65 de ani) este un avocat cunoscut pe plan internaţional care a fost propus de Orban pentru postul de comisar european pentru extindere în 2019, dar a fost respins de comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, care a evocat un conflict de interese.

În aprilie 2022, Viktor Orban însuşi se va confrunta cu un scrutin potenţial intens contestat, în cadrul alegerilor legislative în urma cărora poate obţine al treilea mandat consecutiv de şef al guvernului.

Potrivit Nepszava, noul preşedinte urmează să fie votat de parlamentul ungar înainte de acest scrutin. Conform Constituţiei ungare, noul preşedinte trebuie ales cu minim 30 de zile şi maxim 60 de zile înainte de încheierea mandatului şefului de stat în exerciţiu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut