Comemorare a victimelor masacrului de la Ip, din 1940

Un eveniment de comemorare a celor 157 de victime ale masacrului săvârşit acum 83 de ani de către trupele horthyste la Ip a avut loc, vineri, în localitatea martir.

Evenimentul a cuprins ceremonial militar-religios, depuneri de jerbe şi coroane, mesaje ale oficialităţilor şi un scurt program artistic susţinut de copii şi tineri din comună.

În premieră în acest an, la monumentul martirilor din Ip au fost prezenţi membrii Ştafetei Invictus, formată din elevi ai unităţilor de învăţământ din Halmăşd, Ip şi Marca, alături de grupuri de elevi de la şcoli din Lozna, Cuzăplac, Şimleu Silvaniei, Fildu de Jos, Bălan, Rus, Horoatu Crasnei, Gâlgău, Năpradea, Măerişte şi Pericei, veniţi să onoreze memoria eroilor.

„Istoria ne-a învăţat că războiul transformă oamenii în fiinţe capabile de fapte greu de imaginat în vremuri de pace. Nu, războiul nu este o scuză pentru cele întâmplate în septembrie 1940 la Ip, Treznea şi în alte localităţi din Sălaj, însă acele atrocităţi ne vor aminti, mereu, că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete. Trebuie să spunem asta, an de an, la comemorările la care suntem prezenţi însă, mai presus de asta, trebuie să le transmitem copiilor noştri şi generaţiilor viitoare un mesaj clar: războiul aduce doar suferinţă, moarte şi distrugeri”, a precizat prefectul Sălajului, Dari Toma, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej.

Conducerea Instituţiei Prefectului Sălaj a depus câte o coroană de flori la Cimitirul Eroilor şi la Monumentul Eroilor din centrul localităţii Ip.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea garzii de onoare, pe muzica Fanfarei Promenada.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut