Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general maior Dorin Blaiu: „Misiunile noastre în teatrele de operații din afara țării au fost un multiplicator de profesionalizare”

Divizia 4 Infanterie „Gemina”, continuatoare a Armatei a 4-a Transilvania, a împlinit, duminică, 105 ani de la înființare. Numele „Gemina” vine de la Legiunea a XIII-a „Gemina”, unitate de elită a armatelor romane, staționată în Dacia, la Apulum (Alba-Iulia), din anul 106 până la retragerea aureliană din anul 268. Simbolul Legiunii romane era leul.

Constituită în condițiile excepționale ale intrării României în Primul Război Mondial, Armata a 4-a Transilvania a început, fără nicio clipă de răgaz, la 15 august 1916, ofensiva pentru reîntregirea țării cu teritoriul străbun al Transilvaniei – leagăn al naţiunii şi civilizaţiei româneşti

Vineri, 13 august, la intrarea în incinta Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, am admirat un grup ordonat de tineri militari – băieți și fete –, care urma să se deplaseze spre o altă unitate militară din Cluj. Sunt tot mai numeroși tinerii care optează pentru cariere în uniformă: sunt multe specialități militare în care se cer abilități caracteristice, multe cu echivalent în viața civilă. Cariera militară înseamnă mai mult decât un loc de muncă. Profesia militară este una de vocație, a caracterelor tari, care pot adera la valori tradiționale precum disciplina și rigoarea.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut