Colegiului Național „George Coșbuc” sărbătorește 105 ani de la înființare

Profesorii și elevii Colegiului Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca au aniversat joi, 9 mai 2024, de Ziua Europei, 105 ani de la înființarea școlii în Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor.

La eveniment au participat directorul unității de învățământ prof. dr. Horațiu Popa-Bota, directoarele adjuncte Floarea Dan și Andreea Sas, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Claudiu Pop, episcopul greco-catolic al Episcopiei de Cluj-Gherla și alți invitați. În deschidere, corul școlii și mezzosoprana Lavinia Boc, fostă elevă a colegiului, au interpretat Imnul de stat al României și Imnul Europei, „Odă Bucuriei”.

În luarea sa de cuvânt, ÎPS Andrei Andreic a spus: „Încep cu un verset din Sf. Scriptură, luat din Cartea Pildelor. Înțeleptul Solomon zice așa: <Învață-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea.> Această muncă binecuvântată o fac dascălii noștri, iar beneficiarii sunt elevii. Un mare pedagog J.A. Comenius zice în Didactica Magna că omul ca să fie om trebuie să fie format. Dacă reușesc profesorii noștri să ne pregătească pentru viață, dăm slavă lui Dumnezeu. (…) Patronul colegiului este poetul George Coșbuc care era un om credincios. Referitor la sărbătoarea Paștelui, G. Coșbuc are o poezie „La Paști”, tare-mi este dragă: <Şi cât e de frumos în sat!/Creştinii vin tăcuţi din vale/Şi doi de se-ntâlnesc în cale/Îşi zic: Hristos a înviat!/Şi râde-atâta sărbătoare/Din chipul lor cel ars de soare.> Când l-a pierdut pe singurul lui copil, pe Alexandru, Coșbuc a scris un eseu. Tot la fiul său s-a gândit și când a scris poemul <Moartea lui Fulger>: <Credința în zilele de apoi/E singura tărie-n noi/Că multe-s tari cum credem noi/Şi mâine nu-s!> Rugăm pe D-zeu ca pe tinerii ce învață în acest colegiu să-i crească inteligenți, frumoși și cuminți. Să aibă rezultate depline atât pe tărâm spiritual cât și pe cel academic.”

Directorul colegiului prof. dr. Horațiu Popa-Bota a spus că în prezent unitatea de învățământ numără 62 de clase cu un efectiv de 1475 de elevi cuprinși în cele două secții, română și germană. „De 50 de ani suntem singura școală din județul Cluj care are o secție în care se studiază limba germană maternă.”, a precizat același director.

Prof. dr. Horațiu Popa-Bota a mai precizat că resursa umană este bine pregătită, școala având majoritatea profesorilor încadrați cu gradul didactic întâi.

De asemenea, în discursul său, directorul școlii a mulțumit tuturor pentru implicare și a urat elevilor succes la învățătură: „Mulțumesc la ceas aniversar întregului corp profesoral din prezent și din trecut, personalului didactic auxiliar și nedidactic pentru întreaga activitate și dăruirea cu care zi de zi au slujit și slujesc această școală care de 105 ani pune pietrele de temelie ale educației elevilor. (…) Dragi părinți, vă mulțumim pentru tot sprijinul acordat colegiului și vă asigurăm că toată activitatea noastră este îndreptată spre copiii dumneavoastră cu scopul dobândirii competențelor necesare pentru reușita lor profesională. Dragi elevi, vă dorim mult succes la învățătură și la activitățile extrașcolare. Sunteți frumoși, deștepți. Fiți curajoși, nu vă mulțumiți cu puțin! Nu lăsați mediocritatea să vă înconjoare. Alegeți ținte înalte pentru viitorul vostru. Suntem mândri de voi.”

Totodată, evenimentul a cuprins un program artistic dedicat sărbătoririi a 105 ani de la înființarea colegiului.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut