Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, corelarea învăţării cu piaţa muncii

Anul 2014/2015 este pentru cadrele didactice şi elevii Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” – director prof. Adina Turcu -, sub raportul activităţilor de profil, un an plin. Afirmaţia nu este deloc gratuită şi am în vedere proiectele europene iniţiate sau în care şcoala este partener, proiecte care au dus numele Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” în ţări precum Germania, Slovenia, Ungaria, Turcia,…, ţări în care elevii s-au instruit în stagii de pregătire sau vizite de proiect.

Reputaţia la care s-a ajuns se bazează şi se datoreşte atît calităţii actului educaţional şi instructiv, cît şi dotărilor de care colegiul dispune la ora actuală. Şi ar fi de ajuns să amintesc de laboratoarele de informatică, respectiv cel de electronică, acesta din urmă dotat cu aparatură performantă, similară întreprinderilor de profil !

2014 – 2015 înseamnă implementarea programelor educaţionale ‘Junior Achievement’ la clasele a IX – a şi a XII – a, 47 de elevi în total, a programului ‘Finanţele mele’ la clasa a IX – a, a programului ‘Succesul profesional’ la clasele a XII – a. Mai mult … Sînt de amintit activitatea desfăşurată în cadrul ‘Săptămînii Prevenirii Criminalităţii’ pentru clasele a IX – a şi a X – a, activitatea de prevenţia ‘Împotriva traficului de persoane’, participarea elevilor şi a profesorilor la campania socială ‘Săptămîna legumelor şi a fructelor donate’, din cadrul proiectului ‘Strategia Naţională de Acţiune Comunitară’ (noiembrie 2014), acţiune în care voluntarii colegiului au direcţionat produsele donate spre Fundaţia creştin – ortodoxă ‘Cristiana’ din Cluj – Napoca.

În fine, de real succes este proiectul educaţional ‘Skills for Jobs’ – axa prioritară ‘Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii’; ‘Tranziţia de la şcoală la viaţa activă’ – proiect pentru construcţia unei cariere de viitor, a unei cariere profesionale de succes prin descoperirea abilităţilor şi resurselor proprii, proiect în care principalul beneficiar este Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Nu trebuie uitat faptul că pentru piaţa muncii, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” pregăteşte specialişti în domenii din cele mai diverse şi căutate : electronică, electrotehnică, tehnică de calcul, operator text/imagine, electromecanică, mecatronică, …

Nu în ultimul rînd este de amintit participarea elevilor în concursurile sportive de fotbal şi tenis de masă. Echipele de fotbal ale colegiului au luat parte în două competiţii, Liga liceelor la fotbal (2014 – 2015, elevi nelegimitmaţi), respectiv Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Tenisul de masă s-a desfăşurat cu participarea unui număr record de elevi, 38, clasele IX – XII, de un real talent fiind Sergiu Oltean, Răzvan Varga şi Marian Filip. Clujul are nevoie de nume noi în tenisul de masă, cei trei ar putea face pasul spre cluburile de profil. Avem nevoie de tineri, avem nevoie de performeri. Tot performeri sînt eleva Alexandra Cişmaş – Premiul I la expoziţia şi concursul internaţional ‘Universul cunoaşterii’ (Iaşi, septembrie, 2014) şi prof. Adina Pojar – Premiul II în cadrul simpozionului internaţional ‘Universul ştiinţelor’, lucrarea premiată avînd titlul ‘Istoria uitată a Mănăşturului’. În fine, sînt de amintit şi prezenţele elevelor Anamaria Lozer Marc, Ylmaz Eyul şi Iunia Gudea la concursul de cultură şi civilizaţie britanică şi americană ‘Teens Quiz’, ediţia a III – a. Tot la capitole reuşite trebuie amintită ‘Menţiunea’ obţinută de publicaţia şcolii, “Ani de liceu” în faza judeţeană a Concursului naţional al revistelor şcolare, 2014.

Demostene ŞOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut