Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, un secol de învățământ românesc la Dej

În perioada 9-11 octombrie 2019, în cadrul tradiționalelor manifestări grupate sub genericul Zilele Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, instituția dejeană aniversează împlinirea unui secol de învățământului liceal românesc, la Dej.

Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc miercuri, 9 octombrie, ora 11:00, la bustul patronului spiritual al școlii, poetul revoluționar Andrei Mureșanu, în prezența oficialităților locale, a numeroși foști dascăli și absolvenți, profesori, elevi și invitați.

După oficierea unui Te Deum și rostirea alocuțiunilor prilejuite de eveniment, invitații vor avea ocazia să parcurgă „o sută de ani în imagini și cuvinte”  vizionând un scurt-metraj documentar despre devenirea școlii și lansarea volumului Colegiul Național „Andrei Mureșanu” la 100 de ani de învățământ liceal românesc, volum coordonat de prof. Cristina Albinetz. Vizitarea muzeului școlii, reamenajat și îmbogățit cu noi exponate, va încheia această primă zi aniversară.

Joi, 10 octombrie, pe scena Sălii Festive a colegiului va avea loc un spectacol omagial, iar cu începere de la ora 16:00, în curtea  școlii se vor desfășura: atelierul „Vectron” (workshop de robotică), Cupa Centenar (concursuri sportive de fotbal și tenis de masă) și un târg de toamnă. Activitățile, întitulate „După 100 de ani – Generația 100″, vor reuni elevi de la școlile gimnaziale dejene – Școala Nr. 1, Școala ”Avram Iancu”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Special – și de la școlile partenere: Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean și Școala Gimnazială din Manoilești, Republica Moldova.

Ultima zi din calendarul manifestărilor aniversare, respectiv, vineri, 11 octombrie, este destinată unor activități desfășurate în parteneriat cu Gimnaziul din Manoilești și Centrele Turistice din Cășeiu și Chiuiești, în contextul „Anului omagial al satului românesc”.

La ora 13.00 va începe Marșul elevilor Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, prin centrul municipiului Dej, sărbătoarea școlii încheindu-se cu un Bal de Caritate, organizat de Asociația Părinților Elevilor din CNAM. Evenimentul, care va avea loc la Sun Garden Therme, a fost conceput ca o elegantă strângere de fonduri pentru susținerea unor activități extracurriculare desfășurate în școală (de echipa de robotică, trupele de teatru, cercul de pictură etc.), constituind totodată un prilej de reîntâlnire a numeroși foști absolvenți, dar și de întâlnire între actuali părinți de viitori absolvenți și invitați.

În cadrul Balului de Caritate, momentele muzicale vor fi susținute de soprana Ioana Badiu-Avram, Cristina Beldean Moșuțan și Felix Gălan și de „tinerele speranțe”: Anda Domșa, Sorana Gălan, Celina Găldean și Deona Roman. Lor li se alătură perechile de dansatori ai clubului „Latino Angels”: Mara Lechințan și Bogdan Pop, Daria Neamțu și Darius Frîncău, Raul Pop și Alexandra Chioreanu. Regia artistică: Felix Gălan. Prezintă: Ioana Jeler.

Așadar, trei zile care vor aduce în prim-plan, în Dej, o instituție emblematică pentru învățământul românesc din Transilvania. O școală despre care prof. univ. dr. Pompei Cocean, fost elev al liceului, a spus: „A fi absolvent de «Andrei Mureșanu» seamănă unui prim blazon pe care toți cei care au avut șansa să-l obțină, îl poartă cu noblețe întreaga viață”.

Cuvinte care definesc întru totul spiritul acestui colegiu centenar.

M.V.

Articole din aceeasi categorie