Colaborare în domeniul transplantului de organe

Agenția Națională de Transplant a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, un Acord de colaborare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova, în baza căruia se va putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare și care au nevoie de transplant.

„Dacă anumite organe nu pot fi folosite în Romania, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers. În cazul unei urgențe medicale, cele două agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant” – informează Ministerul Sănătății.

Acordul de colaborare va presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în activitate de transplant, aceasta însemnând pregătirea de personal.

Potrivit MS, până la sfârșitul lunii august a.c., în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflați în moarte cerebrală. La nivel național au fost identificate 143 declarări de moarte cerebrală, în 29 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 61 de situații, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și șase intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. De asemeni, s-au realizat patru transplanturi de cord și două de plămân și au fost raportate și exportate către Eurotransplant șapte grefe pulmonare (din care s-au folosit patru), trei grefe cardiace și o grefă hepatică.

M. T.

Articole din aceeasi categorie