Col. dr. Gheorghiță: Din 4 ianuarie, vaccinarea va fi începută în 90% din cele 370 de centre destinate personalului medical

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiță, a declarat că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic, informează AGERPRES.

„Trebuie menționat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate și încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unități medicale de linie 1 și ulterior au intrat în activitate și celelalte centre de vaccinare. Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare și vom reuși să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social (…) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puțin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a precizat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă seara, într-o emisiune la postul Antena 3.

El a adăugat că astfel se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidențiale din centrele medico-sociale.

„Începând cu prioritizarea persoanelor care sunt în momentul de față internate în căminele de îngrijire și în centrele rezidențiale și medico-sociale. Sunt niște zone extrem de vulnerabile, întrucât sunt prezente persoane vârstnice, persoane cu multe boli cronice și riscul de transmitere de la o persoană la alta este foarte crescut. În România sunt circa 1.880 de centre medico-sociale și rezidențiale, iar numărul persoanelor din aceste centre este estimat la circa 40.000 de persoane. Diferența dintre noi și celelalte țări este tocmai aceasta, că nu avem un număr foarte mare de persoane instituționalizate, de persoane care sunt în aceste centre medico-sociale. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că într-o perioadă scurtă de timp vom reuși, cu echipe mobile de vaccinare, să asigurăm vaccinarea acestor persoane”, a menționat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

El a arătat că este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat și mai mult ritmul vaccinărilor, care va depinde însă și de cantitatea de doze care vor fi disponibile. „Trebuie să ținem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua și ulterior, bineînțeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de față înființate în unitățile medicale vor rămâne mai departe active și vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puțin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a specificat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

El a adăugat că în prima săptămână din ianuarie este așteptată și autorizarea vaccinului produs de compania Moderna. „Numărul de vaccinuri contractate cu Moderna este de circa 3,5 milioane, dar și aici se poate crește și, de asemenea, de la compania BioNTech-Pfizer au fost contractate suplimentar încă 4,2 milioane de doze, deci în total vorbim de peste 12 milioane de doze contractate de la Pfizer și circa 3,5 milone de doze contractate, care revin României, de la compania Moderna, dacă aceasta va primi autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM)”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă este optimist că în luna iunie vom avea 3 milioane de români vaccinați anti-COVID-19, el a răspuns că este convins că numărul va fi mult mai mare. „Eu sunt optimist din fire, și din acest punct de vedere sunt aproape convins că vom avea cel puțin 3 milioane de persoane vaccinate – eu cred că vom avea mult mai multe -, pentru că calendarul de livrare și de disponibilitate a vaccinului ne permite acest lucru. Dacă vom avea vaccinuri disponibile și de la alte companii care vor primi autorizare, cu siguranță acest ritm de vaccinare va fi mult mai mare”, a mai menționat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut