CNE solicită Guvernului să aprobe cuantumurile minime pentru bursele școlare

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Guvernului să aprobe hotărârea privind cuantumurile minime pentru bursele școlare, având în vedere că o treime dintre elevii României se află în risc de sărăcie și excluziune educațională.

„Conform Legii Educației naționale 1/2011, Guvernul României are datoria de a  emite, anual, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare  categorie de burse în parte (studiu, performanță, merit, ajutor social). În ciuda faptului  că această prevedere există în lege încă din anul 2019, nici un Guvern nu a pus în aplicare până acum acest act normativ, prin emiterea unei hotărâri de guvern și prin alocarea  resurselor financiare necesare acestei măsuri. Analiza privind acordarea burselor la nivel național, realizată de către Consiliul  Național al Elevilor în luna aprilie a acestui an, arată că 66,27% dintre primăriile din  România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic. Anul acesta, disparitățile au crescut major în sistemul educațional, rata  abandonului școlar ajungând la un procent de peste 15%, contrar țintelor asumate de către România în cadrul Strategiei 2020, de 11,3%” – arată reprezentanții elevilor.

Consiliul Național al Elevilor  solicită următoarele cuantumuri minime: 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social; 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu; 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit;  15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanță.

„În această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să își continue parcursul educațional. Aproape 36% dintre elevii României se află în risc de sărăcie și excluziune educațională. Pentru aceștia, educația online și educația pe timp de pandemie reprezintă un vis frumos” – declară președintele CNE, Rareș Voicu.

Elevii solicită Guvernului României respectarea prevederilor Legii 38/2019 și adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea  cuantumurilor minime pentru bursele școlare, „pentru a diminua discrepanțele din sistemul educațional”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut