CNE: Școlile private nu sunt un sistem paralel!

Consiliul Național al Elevilor solicită modificarea, în regim de urgență, a hotărârii de guvern și a ordinului ministrului educației cu privire la vacanța din perioada 25 octombrie – 5  noiembrie, astfel încât aceste acte normative să respecte reglementările din hotărârea  CNSU nr. 91/2021 și să includă sub efectele juridice și școlile private.

„Ca urmare a declarațiilor președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la  impunerea unei vacanțe de două săptămâni pentru toți elevii din România, Comitetul  Național pentru Situații de Urgență a propus adoptarea acestei măsuri de către Guvernul României, printr-o hotărâre care să abiliteze Ministerul Educației modificarea structurii  anului școlar în acest sens. Totuși, deși hotărârea CNSU prevede suspendarea cursurilor pentru toate unitățile de învățământ, inclusiv cele private, Guvernul nu a adoptat această  prevedere și, deci, nici Ministerul Educației nu a făcut demersuri în acest sens” – arată reprezentanții elevilor.

CNE își exprimă îngrijorarea cu privire la „neglijența autorităților în ceea ce privește sănătatea publică a cetățenilor”, având în vedere că elevii care studiază în unități de învățământ particulare își vor desfășura activitatea didactică cu prezență fizică în continuare, deși toate celelalte școli de stat vor fi în vacanță timp de  două săptămâni. În opinia CNE, această „atitudine iresponsabilă” denotă, din nou, „o lipsă de coerență în  măsuri și o lipsă de viziune instituțională, care generează o vădită discriminare pentru  sistemul de învățământ privat”.

În cazul  în care nu se modifică hotărârea de guvern și ordinul ministrului Educației, „autoritățile centrale recunosc că neglijează sănătatea elevilor și profesorilor din  învățământul particular și închid ochii la o decizie oficială a autorităților sanitare, generând  o discriminare fără precedent” – susține CNE, care aduce, totodată, în vedere, că structura anului școlar ar trebui să fie „aceeași pentru toate școlile, fără diferențiere între cele de stat și cele private”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut