CNE propune ca prima săptămână de școală să se desfășoare exclusiv online

Consiliul Național al Elevilor solicită ca prima săptămână de școală din al doilea semestru să se desfășoare în format exclusiv online, pentru a la oferi unităților de învățământ timpul necesar pregătirilor, urmând ca din a doua săptămână să se aplice scenariile prezentare de președintele României. De asemeni, solicită ministrului Educației și ministrului Sănătății publicarea de urgență a ordinului comun privind redeschiderea școlilor.

„Marți, președintele României a anunțat că majoritatea școlilor din țară se vor  redeschide începând din 8 februarie, în baza a 3 scenarii: verde (rata de infectare: sub 1 la mia de locuitori  – toți elevii merg la școală), galben (rata de infectare: 1 – 3 la mia de locuitori – merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar, elevii din anii terminali), roșu (rata de infectare: 3 – 6 la mia de locuitori – merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar, iar predarea online continuă pentru elevii de gimnaziu și liceu). Consiliul Național al Elevilor salută măsura descentralizării deciziei privind redeschiderea școlilor, însă trage un semnal de alarmă cu privire la normele în baza cărora se vor lua aceste decizii. Până la acest moment nu a fost publicat ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății privind măsurile de siguranță din școli. Acest aspect se traduce în faptul că școlile vor avea, în cel mai bun caz, doar 3 zile la  dispoziție pentru a se pregăti de începerea cursurilor în format fizic, după 3 luni de școală online” – arată CNE, într-un comunicat remis, miercuri, presei.

Reprezentanții elevilor consideră că 3 zile reprezintă o perioadă „nepermis de scurtă”, care nu le oferă școlilor timpul necesar pentru a derula toate pregătirile, „atât din punct de vedere birocratic (ajustarea orarului, în funcție de elevii și cadrele didactice care vor participa la cursuri de acasă, aprobarea hotărârilor CJSU de funcționare a școlilor, după caz), cât și din punct de vedere sanitar (igienizarea școlilor și dotarea acestora cu materiale sanitare”.

„Am purtat mai multe discuții cu directori din întreaga țară, care ne-au transmis că nu vor să acționeze până când nu primesc indicații clare din partea autorităților. A deschide școlile fără toate pregătirile necesare înseamnă să pui în pericol milioane de elevi” – declară președintele CNE, Rareș Voicu. Acesta face apel la autorități să ia decizia „rațională și responsabilă” de a organiza prima săptămâna de școală din al doilea semestru în regim online, pentru a le permite școlilor să se pregătească pentru cea de-a doua săptămână.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut