CNE: Elevii au nevoie de responsabilitate din partea Ministerului Educației

Menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/1000 de locuitori „denotă iresponsabilitate”, având în vedere că unitățile de învățământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranța acestora – consideră Consiliul Național al Elevilor (CNE), care atenționează că,  de la începerea cursurilor, au fost administrate „doar 19.000  de teste, din 1.850.000 disponibile în școli”.

Reprezentanții elevilor solicită ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unitățile de învățământ să facă tranziția către cursurile online, „până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină”. În opinia lor, excepție pot face simulările pentru examenele naționale, care se vor derula  săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.

În ce privește creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună, CNE consideră că aceasta va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în  ritmul de învățare al fiecărui elev, „fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale”. „Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea  măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, «tactica amânării» nu face altceva decât să tergiverseze  în mod inutil inevitabilul” – apreciază CNE.

Având în vedere toate acestea, reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educației să ia, „în mod  transparent și alături de actorii din sistemul educațional”, măsurile care se impun pentru a garanta „bunul mers al procesului educațional” din întreaga țară.

  1. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut