CNE dezaprobă eventuala modificare a scenariilor de funcționare a școlilor

Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea scenariilor de funcționare a școlilor din România, „având în vedere că actualele prevederi ale ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au o bază științifică, asumată de experții în sănătate publică și epidemiologie”. CNE consideră că școlile ar trebui deschise „cât mai multă vreme, chiar și peste pragul de 6 infectări la mia de locuitori”, însă, „fără o analiză reală a situației din teritoriu, decizia nu va fi, sub nici o formă, în beneficiul elevilor”.

„În ultimele zile, autoritățile au expus de mai multe ori posibilitatea modificării  legislației în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ după atingerea pragului de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori într-o localitate. Considerăm absolut necesar ca Ministerul Educației, prin aria sa de competență, să analizeze obiectiv starea de fapt din teritoriu și să comunice public situația măsurilor igienico-sanitare din unitățile de învățământ, cum ar fi numărul școlilor care nu dispun de măști, dezinfectant, apă curentă sau teste rapide antigen pentru detectarea COVID-19” – arată CNE. De asemeni, reprezentanții elevilor consideră că Institutul Național de Sănătate Publică ar trebui să fundamenteze o eventuală modificare a scenariilor de funcționare a școlilor „pe cifre reale, cu referință la posibilitatea transmiterii virusului în comunitățile școlare, cu diferite metode de calcul, luând în considerare atât ratele de infectare de la nivelul localităților, cât și situația elevilor și profesorilor vaccinați împotriva COVID-19”.

CNE dezaprobă o eventuală modificare a modalității de funcționare a școlilor din România „fără o serie de date statistice fundamentate, emise de experții în domeniul sănătății publice”, apreciind că saltul peste pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori „nu poate fi adoptat de autorități de pe o zi pe alta, ci ar trebui să vină ca rezultat al unor analize ample realizate de epidemiologi, alături de consultarea elevilor, părinților și profesorilor”. În același timp, consideră că este imperios ca elevii și profesorii, atât cei vaccinați cât și cei  nevaccinați, să aibă posibilitatea de a se testa în școli, la solicitarea acestora, în mod nemijlocit. Totodată atrage atenția asupra necesității unor controale ample în școli, de către direcțiile de sănătate publică și de către corpurile de control ale instituțiilor prefectului, prin care să se verifice respectarea măsurilor sanitare și, după caz, să se aplice sancțiuni.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut