CNE: Degringolada testelor rapide din școli continuă

Consiliul Național al Elevilor condamnă „în mod categoric” lipsa de viziune și de coerență a autorităților responsabile de situația testării în școlile din România și solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să trateze problema cu celeritate.

„La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a emis o instrucțiune  referitoare la posibilitatea testării rapide a elevilor în cabinetele școlare sau la direcțiile de sănătate publică, la solicitarea acestora, în cazul identificării contacților direcți infectați cu  COVID-19 într-o clasă. În aceeași zi, Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care transmitea că ordinul comun al celor două ministere nu reglementează posibilitatea testării elevilor în unitățile de învățământ, motiv pentru care nu se pot administra nici măcar teste rapide de tip antigen. Confuzia generalizată de la nivelul elevilor, al părinților, al profesorilor și chiar al instituțiilor publice din teritoriu în ceea ce privește aplicarea corectă a cadrului legal referitor la testarea elevilor pare să nu mai aibă sfârșit, în contextul în care din ce în ce mai multe localități din România prezintă un risc crescut de infectare cu COVID-19” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor amintesc, totodată, că în primăvara acestui an, Ministerul Sănătății afirma că „există 1,15 milioane de teste rapide la dispoziția unităților de învățământ, dintre care au fost utilizate sub 20.000”. „În același timp, după cum bine se cunoaște, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România întârzie în mod nejustificat să se pronunțe cu privire la autorizarea/ omologarea testelor non-invazive în  școli, ceea ce înseamnă că, în momentul de față, nu există nici un temei legal pentru ca elevii să poată fi testați pentru identificarea COVID-19” – reclamă CNE.

 „Nimeni, dar absolut nimeni nu pare să se facă responsabil de sănătatea elevilor din România! Ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară de până acum, iar autoritățile  centrale bâjbâie în permanență și nu aduc nici un fel de clarificare pentru modul în care ar trebui să funcționeze școlile. Școlile deschise în format fizic implică luarea unor măsuri coerente, asumate și rapide, nu schimbări de pe o zi pe alta, în care un minister spune ceva și altul face altceva! Dacă autoritățile centrale nu ajung la un acord pe o astfel de măsură, ce așteptări să avem ca prevederile legale să fie respectate în teritoriu?” – declară președintele Consiliului Național al Elevilor, adăugând solicitarea adresată ministerelor Educației și Sănătății „să clarifice de urgență situația testelor rapide din școli să nu paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut