CNE condamnă lipsa de transparență în procesul de elaborare a noului pachet legislativ din educație

Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă „superficialitatea” cu care Ministerul Educației tratează procesul de modificare a legislației din sistemul de învățământ și acuză că întreg procesul de elaborare al pachetului legislativ este lipsit de transparență, „în ciuda faptului că singurul mod prin care putem găsi soluții la problemele existente este să discutăm cu aceia care se confruntă cu ele zi de zi: elevii, profesorii și părinții”.

Odată cu adoptarea, de către Guvernul României, a memorandumului privind implementarea Proiectului «România Educată», Ministerul Educației și-a asumat modificarea legislației din sistemul de învățământ. Totuși, nici unul din termenele-limită pentru implementarea acestui obiectiv, asumate din iulie 2021 și până acum, nu au fost respectate, guvernanții găsind întotdeauna scuze pentru o nouă amânare. Mai mult decât atât, deși se presupunea că procesul de elaborare a noului pachet legislativ va beneficia de o largă participare publică, așa cum s-a întâmplat în cadrul consultărilor din Proiectul «România Educată», Ministerul Educației nu a organizat, până la acest moment, dezbateri sau consultări cu partenerii de dialog social pe această temă” – arată CNE.

Elevii reprezentanți solicită Guvernului României, prin Ministerul Educației, „să își respecte responsabilitatea pe care și-au asumat-o, să publice draftul proiectului de lege și să înceapă, în perioada imediat următoare, dezbaterile cu partenerii de dialog social și cu societatea civilă”.

„Predictibilitatea și stabilitatea sunt principii care au lipsit constant din învățământul românesc, astfel că, dacă ne dorim o reformă reală în sistem, va fi nevoie ca prevederile viitoarei Legi a Educației să conțină aspecte agreate de toate părțile implicate în actul educațional, în așa fel încât proiectul să nu mai sufere modificări constante” – spun reprezentanții elevilor.

„Din ce în ce mai des, Ministerul Educației atrage atenția asupra faptului că multe din problemele cu care educația din România se confruntă la acest moment își vor găsi rezolvarea odată cu adoptarea noului pachet legislativ. Totuși, până acum, nimeni nu știe exact ce vor conține noile Legi ale Educației (asta, dacă nu punem la socoteală anumite modificări lansate, din când în când, în spațiul public), documentele fiind elaborate în spatele ușilor închise. Practic, largile consultări cu partenerii de dialog social și societatea civilă care ar trebui să stea la baza proiectului legislativ au rămas doar la stadiul de promisiuni” – declară Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

„Este pentru prima dată când importanța reformei este conștientizată de toată lumea: reprezentanții elevilor, ai profesorilor, ai părinților, ai mediului de afaceri și ai organizațiilor neguvernamentale. Avem în față oportunitatea perfectă pentru a implementa schimbări mult așteptate, dar, dacă vom continua în acest fel, riscăm să o ratăm” – adaugă acesta.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut