CNAS: Molecule noi, care asigură tratamente inovative, în lista medicamentelor de care beneficiază asigurații

Un număr de 20 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, în urma aprobării executivului, în data de 5 ianuarie 2022, a unei Hotărâri de Guvern  pentru modificarea și completarea anexei la HG nr. 720/2008,

„Începând cu data de 1 februarie 2022, pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care 6 molecule au fost introduse condiționat în listă și fac obiectul unor contracte cost–volum și cost-volum–rezultat. Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice și formularele specifice. Astfel,  începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula 4 contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienților la moleculele aprobate condiționat, ce vor fi utilizate în tratamentul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrine și a unor boli rare. De asemenea, la aceeași dată, vor demara contractele cost-volum–rezultat, în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât și cu medicamentele genotip specifice, introduse anterior în Lista de medicamente compensate și gratuite” – anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Conform aceleiași surse, cele 6 noi molecule introduse necondiționat în listă, la care pacienții vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicații în: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie.

Începând cu data de 1 martie 2022, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienților cu afecțiuni din ariile terapeutice: oncologie – 3 molecule, boli rare – 2 molecule, boli pulmonare cronice – o moleculă, neurologie – o moleculă, boli digestive – o moleculă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut