CNAS: De la 1 ianuarie 2023 – medicamente compensate cu 90% pentru asigurații cu pensie de până la 1.608 lei

De la începutul anului viitor, plafonul de pensie până la care se compensează cu 90% prețul de referință al medicamentelor de pe sublista B va crește de la 1.429 lei la 1.608 lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1556/2022, publicată, în  29 decembrie, în Monitorul Oficial. De Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor beneficiază toți pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială sub valoarea menționată, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri – anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Totodată, CNAS precizează că la stabilirea plafonului de pensie până la care se pot acorda medicamente compensate cu 90% „nu se ia în calcul ajutorul financiar instituit prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 pentru pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale/ sectoriale de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 lei/lună”. Acest ajutor se va acorda în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie 2023, prin casele teritoriale/sectoriale de pensii.

„CNAS și casele de asigurări de sănătate au luat deja măsuri de informare a furnizorilor parteneri de servicii medicale despre noutățile care survin în modul de aplicare a Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor” – se precizează într-un comunicat remis ziarului Făclia.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut