CMR: Este pentru prima dată când medicii sunt numiți torționari și asasini

Este al doilea an consecutiv în care Ziua Mondială a Sănătății este marcată într-un context care ne pune la grea încercare și este pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini – arată Colegiul Medicilor din România (CMR), într-un mesaj transmis miercuri.

„De peste șapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la «La mulți ani!» și le mulțumim tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești. (…). Iată însă că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătății într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toți deopotrivă: pandemia de COVID-19. Și este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini, când medicii sunt huiduiți și acuzați că au uitat principiul călăuzitor «Primum non nocere». Medicii sunt nevoiți să asculte aceste acuzații deși, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulți dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului” – se spune în mesajul CMR.

În același mesaj, CMR amintește medicilor care „aleg să ignore medicina bazată pe dovezi” că „ghidurile și protocoalele au în spate cercetări și analize riguroase” și că direcțiile prevăzute de acestea „s-au dovedit, din informațiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienți”. Pentru acești medici, lansează „un nou apel la responsabilitate”.

„Aproape un milion de români au fost infectați până acum cu SARS-CoV-2. Aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă. Sute de mii s-au vindecat. Mulți pentru că medicii au făcut eforturi supraomenești să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne așteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, și o speranță, reprezentată de vaccinare” – arată CMR, adăugând că medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienții „cu responsabilitate, respectând ghidurile și protocoalele în vigoare, ce au în spate știința”.

  1. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut