CMR: Alăptatul – un drept fundamental al copilului și al mamei

Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra importanței și beneficiilor alăptării la sân pentru sănătatea mamei și copilului, într-un mesaj ocazionat de Săptămâna Mondială a Alăptării (1 – 7 august).

„Colegiul Medicilor din România își alătură vocea campaniei mondiale menite să crească gradul de conștientizare privind importanța alăptării și să încurajeze măsurile pe teme legate de alăptare, inclusiv facilitarea accesului mamelor la consiliere pentru alăptare. Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este «Apărarea alăptării – o responsabilitate comună» și se concentrează pe modul în care alăptatul la sân contribuie la supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea tuturor, de la nivelul individului la nivel de societate și națiune, astfel că trebuie să fie o prioritate la nivel mondial” – se spune într-un comunicat de presă al CMR.

În același document, CMR amintește că alăptarea la sân poate fi legată de fiecare dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), printre care: eradicarea sărăciei („alăptarea reprezintă modul ideal, natural și accesibil oricărei mame pentru hrănirea nou-născutului ei, laptele matern fiind singurul aliment perfect adaptat nevoilor copilului nou-născut”); eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției („alăptarea la sân până la doi ani și chiar și după aceea asigură nutrienți de calitate, surse de energie și ajută la combaterea subnutriției, dar și obezității”); asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă („studiile arată că alăptarea la sân îmbunătățește semnificativ sănătatea, dezvoltarea și supraviețuirea copiilor și mamelor, atât pe termen scurt, cât și lung”).

Potrivit declarației dr. Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, alăptarea la sân este „cel mai bun start al copilului în viață și oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională atât a copilului, cât și a mamei”. „Trebuie ținut cont, însă, că, deși vorbim de un proces natural, acesta nu este, întotdeauna, ușor și că de multe ori mamele au nevoie de sprijin pentru a începe și a susține alăptarea. Salutăm adoptarea și promulgarea Legii privind alăptatul în public, însă considerăm că nu trebuie să ne oprim aici și că este nevoie și de inițiative care să faciliteze accesul mamelor la consiliere în alăptare, pentru a putea depăși provocările legate de această perioadă”, declară dr. Valeria Herdea, citată în comunicat.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 2 din 3 copii nu ajung să fie hrăniți la sân, exclusiv, în primele 6 luni de viață, așa cum este recomandat – o rată care nu s-a îmbunătățit de decenii. De asemeni, 3 din 5 copii nu ajung să fie alăptați în prima oră de viață, în pofida beneficiilor.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut